Culturele diversiteit op de agenda bij het Financieele Dagblad

Een door het Financieele Dagblad georganiseerd debat over culturele diversiteit leidde bij de krant tot de vaststelling dat er ook bij het FD nog wat werk te verrichten is.
“Wij schrijven over de worsteling die veel bedrijven ervaren bij het laten verkleuren van de werkvloer, organiseerden er zelfs een debat over. Maar als wij de honderd bezoekers die middag hadden meegetroond naar de FD-redactie, twee verdiepingen hoger, dan hadden zij gezien dat wij deel uitmaken van een bolwerk dat nog witter is dan de meeste ondernemingen waarover wij schrijven. Boodschap van de kritische vraagstelster tijdens het debat: jullie hebben je mond vol over de gang van zaken bij andere bedrijven, maar kijk eerst eens naar jezelf.”
Op de redactie barst de discussie los. “Waarom is het FD zo’n wit bolwerk? En is dat erg? Zo ja, hoe kunnen we dat veranderen?” [...] “Het FD schreef onlangs drie vacatures uit voor de krant. Daar zijn drie goede kandidaten voor gevonden: twee vrouwen en een man. Maar hun achtergrond laat zich raden. Geen enkele geïnteresseerde van niet-westerse komaf meldde zich.”
De krant heeft in iedere geval nieuwe ideeën gekregen door na het debat nog te praten met bezoekers. “Ook met mensen die zich hebben gespecialiseerd in het scouten van multicultureel talent. Sociale media blijken in deze zoektocht een belangrijke rol te vervullen. “Ik heb 13 duizend onlinevolgers”, zei een jonge vrouwelijke marketeer die zich gespecialiseerd had in personal branding en diversiteit. Ze is actief op Instagram, Twitter, LinkedIn, Youtube en Facebook. “Ik kan zo wat talenten voor jullie scouten.”
Misschien moeten we daar maar eens beginnen: bij het werven van nieuw personeel verder kijken dan de gebruikelijke netwerken.” [...] “Niets doen is in elk geval geen optie.” Meer bij het FD
Lees ook het dossier dat Villamedia recent maakte over diversiteit:
Bewustmaken van onbewuste vooroordelen
Niets doen aan diversiteit is geen optie meer, betoogt Cécile Narinx
‘Mediabedrijven en opleidingen vinden diversiteit niet urgent genoeg’
Praat mee