CPJ: in 2018 meer journalisten vermoord in gerichte wraakacties

Dit jaar zijn er wereldwijd minstens 53 journalisten gedood voor hun werk, blijkt uit cijfers van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ). Het aantal doden ligt weer hoger dan vorig jaar, toen 42 collega's werden gedood. Politieke verslaggevers lopen het hoogste risico: van de doden werkte 62 procent in dat veld.
De cijfers van CPJ lopen tot 14 december van dit jaar. Maar liefst 34 journalisten zijn gedood als gerichte wraakactie, in het bijzonder in Afghanistan - het gevaarlijkste land voor journalisten. Mede door slechte toegang tot oorlogsgebieden is het aantal doden dat viel bij oorlogshandelingen afgenomen.
CPJ maakt zich ernstige zorgen over het gebrek aan internationaal leiderschap rond veiligheid en rechten van journalisten. De moord op Washington Post-columnist Jamal Khashoggi is wat betreft de persvrijheidsorganisatie illustratief. Volgens CPJ heeft het Witte Huis, een voormalig pleitbezorger van persvrijheid, repressieve overheden “laten weten dat je journalisten zonder consequenties kunt vermoorden”.
Persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) constateerde in hun jaaroverzicht ook al een toename van geweld tegen journalisten, aangewakkerd door religieuze leiders, politici en mensen uit de zakenwereld die openlijk oproepen tot haat tegen journalisten. Verder zitten er wereldwijd honderden journalisten in de gevangenis, met Turkije (68 gevangen journalisten) als dubieuze koploper. Meer bij CPJ
Praat mee