website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

CPJ: in 2018 meer journalisten vermoord in gerichte wraakacties

Lars Pasveer — Geplaatst in geweld op donderdag 20 december 2018, 10:00

De voorpagina van de Capital Gazette, daags na de dodelijke schietpartij op 28 juni | Rod Lamkey Jr. / EPA

De voorpagina van de Capital Gazette, daags na de dodelijke schietpartij op 28 juni | Rod Lamkey Jr. / EPA

Nieuws Dit jaar zijn er wereldwijd minstens 53 journalisten gedood voor hun werk, blijkt uit cijfers van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ). Het aantal doden ligt weer hoger dan vorig jaar, toen 42 collega's werden gedood. Politieke verslaggevers lopen het hoogste risico: van de doden werkte 62 procent in dat veld.

De cijfers van CPJ lopen tot 14 december van dit jaar. Maar liefst 34 journalisten zijn gedood als gerichte wraakactie, in het bijzonder in Afghanistan - het gevaarlijkste land voor journalisten. Mede door slechte toegang tot oorlogsgebieden is het aantal doden dat viel bij oorlogshandelingen afgenomen.

CPJ maakt zich ernstige zorgen over het gebrek aan internationaal leiderschap rond veiligheid en rechten van journalisten. De moord op Washington Post-columnist Jamal Khashoggi is wat betreft de persvrijheidsorganisatie illustratief. Volgens CPJ heeft het Witte Huis, een voormalig pleitbezorger van persvrijheid, repressieve overheden “laten weten dat je journalisten zonder consequenties kunt vermoorden”.

Persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) constateerde in hun jaaroverzicht ook al een toename van geweld tegen journalisten, aangewakkerd door religieuze leiders, politici en mensen uit de zakenwereld die openlijk oproepen tot haat tegen journalisten. Verder zitten er wereldwijd honderden journalisten in de gevangenis, met Turkije (68 gevangen journalisten) als dubieuze koploper. Meer bij CPJ

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.