website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Correspondent Koens hekelt ‘schaamteloos gespeculeer’ in vermissingszaak

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op woensdag 9 augustus 2017, 09:27

De Turkse zoektocht naar de vermiste Joey Hoffman | Huseyin Haskan / EPA

De Turkse zoektocht naar de vermiste Joey Hoffman | Huseyin Haskan / EPA

Nieuws

Olaf Koens, correspondent Midden-Oosten voor RTL Nieuws, heeft op Twitter z’n ergernis geuit over het constante gespeculeer door de media, als harde informatie ontbreekt. “We doen het zelf ook”, erkent Koens.

Familie, vrienden (en niet in de laatste plaats slachtoffers zelf) zijn niet geholpen met een mediacircus, zoals dat bijvoorbeeld is ontstaan bij de vermissing van Joey Hoffman uit Haaksbergen. Koens ergert zich aan het schaamteloze opportunisme dat er vanaf druipt.

Het vrijuit speculeren door media verstoort bovendien de perceptie in Nederland: een Turkse zoektocht naar de vermiste Hoffman duurde vrij kort. Een paar dozijn reddingswerkers, twee honden en een goedkope drone werden daarbij ingezet, aldus Koens. In Nederland werd overal over die zoektocht geschreven, waardoor die veel groter leek. “Die was in werkelijkheid nog voor de middaglunch klaar”, aldus Koens.

Een nieuwe zoektocht, waarbij speciale zoekhonden uit Nederland naar Turkije zouden afreizen, was volstrekt verzonnen. Desondanks stuurden diverse media cameraploegen naar Schiphol om het vertrek te filmen. Een aantal teams zou al naar Turkije zijn gevlogen om de honden daar te filmen.

“Maar die waren er dus niet. Nooit niet. En niemand die het even checkt”, aldus Koens. Hij krijgt bijval op Twitter over zijn gedachten. De NOS rectificeerde overigens op zaterdag al het loze bericht over een zoektocht met Nederlandse honden.

Koens volledige Twitter-storm is hier na te lezen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.