— woensdag 9 augustus 2017, 09:27 | 0 reacties, praat mee

Correspondent Koens hekelt ‘schaamteloos gespeculeer’ in vermissingszaak

De Turkse zoektocht naar de vermiste Joey Hoffman | Huseyin Haskan / EPA

Olaf Koens, correspondent Midden-Oosten voor RTL Nieuws, heeft op Twitter z'n ergernis geuit over het constante gespeculeer door de media, als harde informatie ontbreekt. "We doen het zelf ook", erkent Koens. Laatste wijziging: 9 augustus 2017, 10:18

Familie, vrienden (en niet in de laatste plaats slachtoffers zelf) zijn niet geholpen met een mediacircus, zoals dat bijvoorbeeld is ontstaan bij de vermissing van Joey Hoffman uit Haaksbergen. Koens ergert zich aan het schaamteloze opportunisme dat er vanaf druipt.

Het vrijuit speculeren door media verstoort bovendien de perceptie in Nederland: een Turkse zoektocht naar de vermiste Hoffman duurde vrij kort. Een paar dozijn reddingswerkers, twee honden en een goedkope drone werden daarbij ingezet, aldus Koens. In Nederland werd overal over die zoektocht geschreven, waardoor die veel groter leek. “Die was in werkelijkheid nog voor de middaglunch klaar”, aldus Koens.

Een nieuwe zoektocht, waarbij speciale zoekhonden uit Nederland naar Turkije zouden afreizen, was volstrekt verzonnen. Desondanks stuurden diverse media cameraploegen naar Schiphol om het vertrek te filmen. Een aantal teams zou al naar Turkije zijn gevlogen om de honden daar te filmen.

“Maar die waren er dus niet. Nooit niet. En niemand die het even checkt”, aldus Koens. Hij krijgt bijval op Twitter over zijn gedachten. De NOS rectificeerde overigens op zaterdag al het loze bericht over een zoektocht met Nederlandse honden.

Koens volledige Twitter-storm is hier na te lezen.

Bekijk meer van

Olaf Koens

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.