de tegel publieksprijs 2020

In verband met Tweede pinksterdag is Villamedia maandag 1 juni gesloten. Vacatures die vrijdag 29 mei na 15.00 uur binnenkomen worden pas dinsdag 2 juni geplaatst.

— woensdag 19 september 2018, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Consumentenbond bindt strijd aan met kreupele slimme televisies

EPA

UPDATE Nederland is de laatste jaren massaal aan de slimme televisie gegaan, maar falende ondersteuning door fabrikanten betekent dat televisies van soms nog geen vijf jaar oud al aan basisfunctionaliteit inleveren. De Consumentenbond wil dat televisiemakers beter hun best gaan doen.

Via het klachtencentrum van de Consumentenbond kwamen honderden meldingen binnen van consumenten dat apps op hun slimme televisie niet meer werken of zelfs werden verwijderd. Zo staakte de NPO om technische redenen de ondersteuning van bepaalde slimme televisies van voor 2014. Om technische redenen verdween ook YouTube van sommige toestellen.

De Consumentenbond vindt het onbestaanbaar dat het smart-tv-gedeelte van sommige televisies al een paar jaar na aanschaf niet meer naar behoren werkt. “Bij apparaten die verbonden zijn met het internet is het essentieel dat de veiligheid en de functionaliteit voor een redelijke termijn gewaarborgd zijn. Consumenten kopen bewust een tv waarop ze apps kunnen gebruiken en betalen daar ook voor, aldus directeur Bart Combée.

De meeste klachten (63 procent) gaan over slimme televisies van Samsung, het merk met het grootste marktaandeel. Daarna komen tv’s van Philips (21 procent), Sony (6 procent) en LG (5 procent).

De Consumentenbond gaat aandringen op een langere garantie voor de werking van de software op slimme televisies, minstens voor een periode van zes jaar. Fabrikanten zouden bij eerdere uitval een vorm van compensatie moeten bieden.

De fabrikanten zouden ook meer druk op app-bouwers moeten uitoefenen om apps werkend te houden. Mensen van wie de relatief nieuwe televisie op softwaregebied niet meer valt bij te werken, zouden compensatie moeten krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een externe mediaspeler zodat mensen hun favoriete apps kunnen blijven gebruiken.

Samsung Nederland laat in een reactie weten dat apps voor slimme televisies steeds meer mogelijkheden bieden. “Geproduceerde hardware kan echter niet alle nieuwe softwareontwikkelingen bijhouden. Het gevolg is dat sommige app-aanbieders de oude apps niet meer aanbieden of kunnen ondersteunen.” Samsung zegt geen invloed te hebben op beslissingen van ontwikkelaars om apps niet langer aan te bieden.

Een onderzoek naar het fenomeen van apps die op afstand worden verwijderd loopt nog. De Consumentenbond roept mensen op daar melding van te blijven maken op hun forums. Meer bij de Consumentenbond

Bekijk meer van

Consumentenbond

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.