website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Consumentenbond bindt strijd aan met kreupele slimme televisies

Lars Pasveer — Geplaatst in televisie op woensdag 19 september 2018, 09:11

EPA

EPA

Nieuws UPDATE Nederland is de laatste jaren massaal aan de slimme televisie gegaan, maar falende ondersteuning door fabrikanten betekent dat televisies van soms nog geen vijf jaar oud al aan basisfunctionaliteit inleveren. De Consumentenbond wil dat televisiemakers beter hun best gaan doen.

Via het klachtencentrum van de Consumentenbond kwamen honderden meldingen binnen van consumenten dat apps op hun slimme televisie niet meer werken of zelfs werden verwijderd. Zo staakte de NPO om technische redenen de ondersteuning van bepaalde slimme televisies van voor 2014. Om technische redenen verdween ook YouTube van sommige toestellen.

De Consumentenbond vindt het onbestaanbaar dat het smart-tv-gedeelte van sommige televisies al een paar jaar na aanschaf niet meer naar behoren werkt. “Bij apparaten die verbonden zijn met het internet is het essentieel dat de veiligheid en de functionaliteit voor een redelijke termijn gewaarborgd zijn. Consumenten kopen bewust een tv waarop ze apps kunnen gebruiken en betalen daar ook voor, aldus directeur Bart Combée.

De meeste klachten (63 procent) gaan over slimme televisies van Samsung, het merk met het grootste marktaandeel. Daarna komen tv’s van Philips (21 procent), Sony (6 procent) en LG (5 procent).

De Consumentenbond gaat aandringen op een langere garantie voor de werking van de software op slimme televisies, minstens voor een periode van zes jaar. Fabrikanten zouden bij eerdere uitval een vorm van compensatie moeten bieden.

De fabrikanten zouden ook meer druk op app-bouwers moeten uitoefenen om apps werkend te houden. Mensen van wie de relatief nieuwe televisie op softwaregebied niet meer valt bij te werken, zouden compensatie moeten krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een externe mediaspeler zodat mensen hun favoriete apps kunnen blijven gebruiken.

Samsung Nederland laat in een reactie weten dat apps voor slimme televisies steeds meer mogelijkheden bieden. “Geproduceerde hardware kan echter niet alle nieuwe softwareontwikkelingen bijhouden. Het gevolg is dat sommige app-aanbieders de oude apps niet meer aanbieden of kunnen ondersteunen.” Samsung zegt geen invloed te hebben op beslissingen van ontwikkelaars om apps niet langer aan te bieden.

Een onderzoek naar het fenomeen van apps die op afstand worden verwijderd loopt nog. De Consumentenbond roept mensen op daar melding van te blijven maken op hun forums. Meer bij de Consumentenbond

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.