word studentlid

— dinsdag 12 september 2023, 10:49 | 0 reacties, praat mee

Congo pakt Reuters-journalist op voor ‘verspreiden van desinformatie’ rond moord op oud-minister

Congo pakt Reuters-journalist op voor ‘verspreiden van desinformatie’ rond moord op oud-minister
Stanis Bajukera | Jeune Afrique

In Congo is freelance journalist Stanis Bujakera gearresteerd. De autoriteiten beschuldigen hem ervan nepnieuws te hebben verspreid rondom de moord op de Congolese politicus Chérubin Okende. Bujakera werkt veel voor het internationale persbureau Reuters en is daarnaast actief voor diverse lokale Congolese media. Laatste wijziging: 12 september 2023, 11:02

Okende maakte tot eind vorig jaar deel uit van de Congolese regering, als minister van Transport. Hij werd later woordvoerder van oppositiekandidaat Moïse Katumbi. In juli werd Okende in hoofdstad Kinshasa doodgeschoten.

Jeune Afrique, een van de lokale titels waarvoor Bujakera ook werkt, publiceerde op 31 augustus een artikel waarin de moord werd gelinkt aan de militaire inlichtingendienst van Congo. Hoewel Bujakera naan niet aan dat stuk was verbonden, werd hij afgelopen vrijdag opgepakt. Zijn laptop en twee telefoons werden in beslag genomen.

Bujakera is over het weekend meerdere keren verhoord. Zijn hechtenis is nu verlengd.

De Congolese minister van Media Patrick Muyaya noemt het Jeune Afrique-artikel een compleet verzinsel. De uitgave werd daarna officieel op de hoogte gesteld dat stuk als desinformatie wordt gezien, meldt persvrijheidsorganisatie CPJ. Eerder dit jaar werd een nieuwe perswet van kracht die het verspreiden van ‘valse’ informatie strafbaar stelt.

Jeune Afrique stelt dat hun collega in hechtenis is genomen voor een stuk waar Bujakera’s naam niet onder staat en waarvoor hij “niet verantwoordelijk kan worden gehouden.” De titel schrijft volledig achter hun journalisten en het artikel van afgelopen augustus te staan.

Bekijk meer van

Stanis Bujakera Reuters Congo

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.