data als kans

— donderdag 7 juli 2022, 13:14 | 0 reacties, praat mee

Commissariaat voor de Media begint onderzoek naar ‘processen rond belangenverstrengeling NPO’

© ANP/Marco Hillen

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) begint een breed onderzoek naar de borging van processen bij de NPO en landelijke publieke omroepen die belangenverstrengeling moeten voorkomen. Dat heeft de toezichthouder donderdag bekendgemaakt. De aanleiding voor het onderzoek zijn 'signalen in de afgelopen periode', al wilde de toezichthouder niet in detail treden. Laatste wijziging: 8 juli 2022, 09:00

Het onderzoek richt zich volgens het Commissariaat op de processen die belangenverstrengeling of de schijn van belangenverstrengeling moeten voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijke- en werkrelaties tussen beleidsbepalende functionarissen van de NPO en personen in relevante functies buiten de publieke omroep.

Het Commissariaat betrekt bij het onderzoek mogelijk de uitkomsten van het onderzoek dat de Auditdienst Rijk recent instelde naar de gang van zaken rond een melding van een klokkenluider bij de NPO, die aan het rollen werd gebracht door de podcast van Mark Koster en Ton F. van Dijk bij BNR Nieuwsradio.

Deze klokkenluider maakte melding over constructies waarbij het salarisplafond in de publieke omroep zou worden ontweken. In deze kwestie speelde dat toenmalig NPO-baas Shula Rijxman goed bevriend was met de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ‘Had ik geweten van de privérelatie, dan had ik het gesprek nooit gevoerd’, zei de klokkenluider achteraf tegen BNR. In de jongste aflevering van de podcast van Koster en Van Dijk wordt er gesuggereerd dat er zelfs sprake zou zijn van ‘netwerkcorruptie’ bij de NPO. Wanneer het Commissariaat met conclusies wil komen, is nog niet bekend, noch zo min wie of wat er precies onderzocht zal worden.

De timing over het onderzoek van het Commissariaat is in ieder geval opvallend: donderdagmiddag, enkele uren nadat het onderzoek bekend is gemaakt, debatteert de Tweede Kamer over de misstanden rondom de klokkenluider.

Mogelijk onderzoekt het Commissariaat ook de ‘privéreis’ die ex-NPO bestuurder Shula Rijxman maakte samen met staatssecretaris Sander Dekker. Eerder deze week waarschuwde het Commissariaat dat het Nederlandse omroepstelsel ‘binding dreigt te verliezen’ met de samenleving.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.