persveilig seminar

— woensdag 25 november 2020, 14:52 | 0 reacties, praat mee

Commissariaat houdt poot stijf: RTV Amstelveen behoudt zendlicentie

© RTV Amstelveen

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft de gemeente Amstelveen teruggefloten. De gemeente wilde de procedure voor de verlenging van de zendlicentie van lokale omroep RTV Amstelveen (RTVA) stilleggen en een nieuwe zendlicentie toekennen aan de stichting Actueel Amstelveen Nieuws (AAN!), maar volgens het Commissariaat waren de redenen hiervoor ongegrond. Laatste wijziging: 26 november 2020, 10:49

In een reactie aan Villamedia geeft wethouder Rob Ellermeijer (VVD) aan dat het college aan de raad voorstelt niet in bezwaar te gaan tegen de uitspraak van het Commissariaat. Wel verdedigt hij de werkwijze van de gemeente op het gebied van de licentieaanvraag van AAN: “We hadden het mooi gevonden als er goed was gekeken naar de aanvraag van stichting AAN. Het is goed om de gemeenteraad ook echt wat te kiezen te geven.”

RTVA diende op 5 februari 2019 een aanvraag in tot verlengen van de licentie tot 2024. De gemeenteraad sprak over de verlenging op 1 juni 2020, nadat deze in februari al - met goedkeuring van het CvdM - van de raadsagenda was gehaald. In de tussentijd werd de RTVA verzocht om de werkwijze aan te passen en een verdergaande samenwerking met regionale omroep NH Media op te tuigen.

Dit deed RTVA, maar dit was voor de gemeenteraad nog niet genoeg. Zij sprak in juni in meerderheid alsnog een negatief advies uit over de erkenning van de RTVA als lokale omroep. Volgens de tegenstemmers voldeed de lokale omroep niet aan drie van de zeven door het hen zelf gestelde criteria. Er is dan ook sprake van “onvoldoende vertrouwen dat RTVA in staat is tot het uitvoeren van de publieke mediaopdracht.”

Het CvdM kan zich echter niet in deze conclusie vinden, zo laat zij weten in een besluit dat zij op 17 november presenteerde: “Het Commissariaat deelt de opvatting van de gemeente Amstelveen niet. Naar het oordeel van het Commissariaat is voor dit standpunt van de gemeente Amstelveen geen steun te vinden.”

AAN
Drie dagen voor een hoorzitting bij het Commissariaat voor de Media (op 26 oktober) komt er echter een nieuwe speler om de hoek kijken: Actueel Amstelveen Nieuws (AAN!). De gemeente gaf in de persoon van wethouder Ellermeijer aan dat zij aan het CvdM het verzoek deed de licentieaanvraag van AAN! alsnog in behandeling te nemen. Hiervoor kreeg hij opdracht van de gemeenteraad.

Ook hiermee kon het CvdM niet instemmen, zo staat te lezen in het besluit van 17 november: “Gelet op het feit dat de aanvraag van RTVA aan de wettelijke voorwaarden voldoet, zou het nog langer aanhouden van de besluitvorming tot onevenredige benadeling van RTVA leiden. Het Commissariaat acht het dan ook niet gerechtvaardigd om het besluitvormingsproces nog langer aan te houden. Na afweging van alle bij de besluitvorming betrokken belangen, besluit het Commissariaat de aanvraag van Stichting AAN! Amstelveen niet in behandeling te nemen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.