word studentlid

— donderdag 22 februari 2024, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Commissariaat gaat nieuwsgebruik via sociale media van jongeren onderzoeken

Commissariaat gaat nieuwsgebruik via sociale media van jongeren onderzoeken
© ANP

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) gaat onderzoek doen naar de manier waarop met name jongeren nieuws tot zich nemen via sociale media. Daarin wordt onder andere onderzocht welke invloed sociale media hebben op het informatiegebruik van jongeren, en wat dit betekent voor hun gebruik van journalistiek als informatiebron.

Dat meldt het CvdM in een persbericht. Het onderzoekstraject ‘Jongeren, nieuws en sociale media: hoe jongeren zich informeren over belangrijke gebeurtenissen in de wereld’ gaat bestaan uit drie deelonderzoeken.

Drie deelonderzoeken
Allereerst worden sociale media geanalyseerd om het aanbod van nieuws aldaar in kaart te brengen. Daarna worden met behulp van een vragenlijst de interesses en het informatiezoekgedrag van 16- tot 24-jarigen in kaart gebracht. Daarbij wordt ook de bekendheid, het gebruik, de betrouwbaarheid van nieuwsbronnen en het vertrouwen in het nieuws onder jongeren onderzocht.

Tot slot gaan onderzoekers met makers in gesprek over de belangrijkste bevindingen uit het vragenlijstonderzoek. 

Sociale media vaker nieuwsbron voor jongeren
Aanleiding voor het onderzoek zijn conclusies uit diverse eerdere onderzoeken, waaruit blijkt dat jongeren traditionele media steeds vaker links laten liggen en hun informatie vooral van sociale halen. Het CvdM zag daarnaast in het Digital News Report 2023 dat het vertrouwen in nieuws daalde onder degenen die vooral sociale media als nieuws gebruiken.

De resultaten van het onderzoek ‘Jongeren, nieuws en sociale media: hoe jongeren zich informeren over belangrijke gebeurtenissen in de wereld’ verschijnen naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024. Het Commissariaat wil de resultaten ‘gebruiken om aanbevelingen te doen voor beleidsmakers en de politiek, en om de nieuwssector handelingsperspectieven te geven, zodat de relevantie van journalistiek bij jongeren ook in de toekomst op een hoog niveau blijft’.

Bekijk meer van

Commissariaat voor de Media

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.