— woensdag 30 augustus 2017, 16:04 | 0 reacties, praat mee

Commissariaat in gesprek over documentaire Jesse Klaver

ANP / Remko de Waal

UPDATE Het Commissariaat voor de Media (CvdM) gaat onderzoek doen naar de documentaire rondom GroenLinks-leider Jesse Klaver, die BNNVARA eerder deze week wilde uitzenden. Het CvdM kijkt daarbij naar de totstandkoming, de onafhankelijkheid en de financiering van de één uur durende film, waarvan uitzending eerder deze week werd geschrapt onder druk van de NPO.

BNNVARA kreeg de afgelopen week veel kritiek op de film, omdat maker Joey Boink ten tijde van het filmen bij GroenLinks werkte als ‘beeldvoerder’, iemand die ervoor zorgt dat een politicus zo goed mogelijk in beeld komt. Boink zelf noemde de kritiek in een interview met Elsevier eerder al onterecht: “Ik vind dat ik voldoende afstand heb genomen. Ik denk dat ik, juist doordat ik zo dicht op Klaver zat, een heel goed inkijkje heb kunnen geven in zijn campagne en in zijn privéleven.”

In Langs de Lijn En Omstreken (NPO Radio 1) stelde Boink woensdagavond dat hij blij is dat de auteursrechten inmiddels zijn door omroep BNNVARA zijn terugverkocht aan filmproducent Doxy. De documentaire zal nu vermoedelijk snel alsnog worden uitgezonden en krijgt ook een bioscoop-release.

“Als toezichthouder ziet het Commissariaat erop toe dat er een duidelijke scheiding bestaat tussen redactie enerzijds en politiek anderzijds”, licht het CvdM volgens NU.nl toe. “Onafhankelijkheid betekent dat kijkers en luisteraars moeten kunnen rekenen op onafhankelijke berichtgeving, op informatie die niet is gekleurd door politieke of andere belangen.” Het CvdM gaat onder andere met BNNVARA in gesprek. Meer bij het Commissariaat voor de Media

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.