website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Commissariaat in gesprek over documentaire Jesse Klaver

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 30 augustus 2017, 16:04

ANP / Remko de Waal

ANP / Remko de Waal

Nieuws

UPDATE  Het Commissariaat voor de Media (CvdM) gaat onderzoek doen naar de documentaire rondom GroenLinks-leider Jesse Klaver, die BNNVARA eerder deze week wilde uitzenden. Het CvdM kijkt daarbij naar de totstandkoming, de onafhankelijkheid en de financiering van de één uur durende film, waarvan uitzending eerder deze week werd geschrapt onder druk van de NPO.

BNNVARA kreeg de afgelopen week veel kritiek op de film, omdat maker Joey Boink ten tijde van het filmen bij GroenLinks werkte als ‘beeldvoerder’, iemand die ervoor zorgt dat een politicus zo goed mogelijk in beeld komt. Boink zelf noemde de kritiek in een interview met Elsevier eerder al onterecht: “Ik vind dat ik voldoende afstand heb genomen. Ik denk dat ik, juist doordat ik zo dicht op Klaver zat, een heel goed inkijkje heb kunnen geven in zijn campagne en in zijn privéleven.”

In Langs de Lijn En Omstreken (NPO Radio 1) stelde Boink woensdagavond dat hij blij is dat de auteursrechten inmiddels zijn door omroep BNNVARA zijn terugverkocht aan filmproducent Doxy. De documentaire zal nu vermoedelijk snel alsnog worden uitgezonden en krijgt ook een bioscoop-release.

“Als toezichthouder ziet het Commissariaat erop toe dat er een duidelijke scheiding bestaat tussen redactie enerzijds en politiek anderzijds”, licht het CvdM volgens NU.nl toe. “Onafhankelijkheid betekent dat kijkers en luisteraars moeten kunnen rekenen op onafhankelijke berichtgeving, op informatie die niet is gekleurd door politieke of andere belangen.” Het CvdM gaat onder andere met BNNVARA in gesprek. Meer bij het Commissariaat voor de Media

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Mag Inspiration Day