word studentlid

— dinsdag 20 februari 2024, 07:00 | 0 reacties, praat mee

Column: Hoeveel video’s van AI-hype Sora eindigden eigenlijk op de vloer van de snijkamer?

Column: Hoeveel video’s van AI-hype Sora eindigden eigenlijk op de vloer van de snijkamer?
Nick Kivits - © Duco de Vries

De AI-wereld stond weer even op zijn kop afgelopen week, nadat ChatGPT-maker OpenAI liet zien wat hun nieuwste speeltje Sora allemaal kan. Het maakt aan de hand van geschreven tekst video’s die niet van echt te onderscheiden zijn. Een verliefd stelletje dat door de besneeuwde straten van Tokio struint, mammoeten huppelend door de opstuivende sneeuw, een monstertje dat zijn handen warmt aan een kaars, en nog veel meer. Het leidde meteen tot vermoeiende voorspelbare reacties. Laatste wijziging: 20 februari 2024, 16:35

Kunstmatige intelligentie die tekst kan omzetten in video bestaat al langer. Maar zo goed als Sora, dat hadden we nog niet eerder gezien.

Het leidde meteen tot voorspelbare reacties: Sora is een levensgevaarlijke tool, gelet op de gevaren van desinformatie en fake news. En ook: Hollywood kan wel inpakken. Je hebt straks écht geen camera’s en acteurs meer nodig om een film te maken. Gewoon vanachter je computer een tekstje tikken en Sora laten rekenen.

En dan heb je in no time je eigen epische derdewereldoorlogblockbuster waar de huidige spektakelfilms bij verbleken. Daar zit dan nog geen geluid bij, maar daar werkt het AI-bedrijf ElevenLabs dan weer aan.

Het enige wat je straks nog hoeft te kunnen om een speelfilm te maken is een kort tekstje tikken, klinkt het onder tech-enthousiasten. Op de Sora-website versterkt OpenAI dat gevoel, door de Sora-video’s zij aan zij te publiceren met de prompt (de opdrachtregel) die gebruikt is om de video te genereren. Maar wat ontbreekt: hoeveel pogingen waren er eigenlijk nodig om met die prompt déze video te maken? Hoeveel Sora-video’s eindigden op de spreekwoordelijke vloer van de snijkamer?

Het is natuurlijk niet meer dan logisch dat OpenAI bij zijn presentatie van een nieuw AI-speeltje de resultaten zo goed als mogelijk voor wil doen komen. Flitsende filmpjes van twee schepen die al varende in een kop koffie tegen elkaar strijden, leveren lekker veel aandacht op. Die aandacht trekt dan mogelijk weer investeerders aan, wat er uiteindelijk toe leidt dat het bedrijf meer geld waard wordt.

De hype rondom Sora doet terugdenken aan een andere, van een half jaar geleden. Toen toonde OpenAI een flitsend filmpje van zijn plaatjesmaaksoftware Dall-E 3, waarin het bedrijf met wat simpele prompts een compleet prentenboek over egeltje Larry maakte. Het einde voor alle ambachtelijke prentenboekmakers?

Niet bepaald, want gebruikers slaagden er vooralsnog niet in om soortgelijke geïllustreerde verhalen ‘uit het systeem’ te halen. Ook niet met exact dezelfde prompts.

Indrukwekkend zijn de Sora-video’s zeker. En in de toekomst kunnen goede, ervaren prompters er ongetwijfeld hele mooie beelden uithalen, die misschien wel prima kunnen dienen als tussenshots of kleine scenes in films. Maar net als bij het prentenboek van egeltje Larry is dat echt aan weinigen van ons besteed.

De realiteit blijft: de kans dat Jan en alleman met Sora hele films of overtuigende deepfakes de wereld in pompt, is heel klein. Al durf ik niet hetzelfde te zeggen over staten met diepe zakken.

Bekijk meer van

Sora OpenAI

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.