word studentlid

— dinsdag 19 juni 2018, 13:00 | 0 reacties, praat mee

Coach Jolan Douwes over liefde op de werkvloer

Coach Jolan Douwes over liefde op de werkvloer
© Truus van Gog

Daten met de chef, mag dat in de journalistiek? Het recente vertrek van twee GroenLinks-partijgenoten die hun relatie hadden verzwegen, heeft de discussie over liefde op de werkvloer weer aangezwengeld. Loopbaancoach Jolan Douwes peilde bij een paar mediaorganisaties hoe zij omgaan met relaties tussen collega’s.

Relaties ontstaan eerder op het werk als de spanning hoog is, schrijft journalist Ria Harmelink in het boek ‘Seks op het werk’. Ook intensief samenwerken, soms ver van huis, kan de kans op verliefdheden vergroten. Logisch dat er op elke redactie wel een paar stellen te vinden zijn, al dan niet officieel.

‘Verliefde mensen werken harder’, zegt journalist Jan Heemskerk in het boek. Maar tortelduiven kunnen ook weer ex-partners worden. Waarschijnlijk zijn ze dan al minder productief. Tussen chefs en redacteuren of stagiairs kan de liefde ook opbloeien: romantisch, maar lastig vanwege hun scheve werkverhouding.

In artikelen over de GroenLinks-affaire duikt de vraag op of er een meldplicht moet komen. Bij een aantal bedrijven en overheidsinstellingen moeten medewerkers seksuele relaties met collega’s al doorgeven aan de baas. Daar voelt de Persgroep weinig voor.

‘Gisteren nog vertelde een medewerkster dat zij een relatie heeft gekregen met iemand van een andere afdeling’, laat directeur Personeel & Organisatie Jannet Visser weten. ‘Zij voelde zich daar nog wat onprettig bij en wist niet goed hoe ze dit aan ons moest laten weten. Ik heb haar gezegd dat ik blij voor haar was en dat ze vooral aan iedereen moet vertellen dat ze zo verliefd zijn.’

Gedragsregels voor relaties op de werkvloer vindt de Persgroep niet nodig. Werknemers kunnen zelf ook wel bedenken dat relaties het werk niet mogen beïnvloeden, zegt Visser. Dat geldt niet alleen voor partners maar ook voor moeders en dochters, broers of goede vrienden. ‘Als er wel problemen ontstaan, spreken we mensen er wel op aan.’

De Nederlandse Publieke Omroep vindt richtlijnen ook niet nodig. Er is een gedragscode, maar daar staat niets over liefde op de werkvloer. De NPO heeft ook een interne klachtenregeling met betrekking tot ongewenste omgangsvormen en twee vertrouwenspersonen.

‘Als er relaties tussen collega’s ontstaan, bekijken we per geval of dit tot ongemakkelijke of ongewenste situaties kan leiden’, laat de woordvoerder weten. Er wordt dan een oplossing gezocht waarin iedereen zich kan vinden. Hoe vaak dat al is voorgekomen? Daar doet de NPO geen mededeling over. Een verbod op relaties bij dezelfde afdeling lijkt de organisatie niet nodig.

De Limburgse omroep L1 is wel streng. Volgens de richtlijn ‘Affectieve relaties op het werk’ zijn relaties op dezelfde afdeling niet wenselijk. Wie daar toch mee begint, moet naar een andere afdeling verhuizen of een andere baan zoeken. De richtlijn bestaat al sinds 2010, omdat er toen lastige situaties ontstonden.

‘Als een leidinggevende een moeilijk gesprek had met de één had dit ook invloed op de partner. Ook collega’s vonden het niet altijd even prettig’, zegt de HR-manager begin dit jaar tegen XpertHR Actueel, een site voor personeelsmedewerkers. De richtlijn heeft volgens haar effect: ’We ondervinden geen last meer van relaties op werkvloer.’

Dat is nog maar de vraag. Wie durft nog open te zijn over een relatie met een directe collega als een van beiden weg moet? Dan liever de Persgroep en de NPO die geen regels stellen, maar uitgaan van gezond verstand.

 

Tips van Jolan:

1. Ga een relatie aan omdat je elkaar graag ziet en niet uit machtsmotieven, adviseerden de onderzoekers Stefan Lievens en Tine Hens in 2001 al.
2. Ga op het werk met je partner of familielid op dezelfde manier om als met andere collega’s.
3. Zoek uit of er een gedragscode of meldplicht is voor liefdesrelaties op je werk.
4. Bespreek je relatie met je chef of HR als je denkt dat dit tot een ongemakkelijke of onwerkbare situatie kan leiden.
5. Voer geen privégesprekken op het werk waar collega’s last van kunnen hebben.
6. Trek je partner niet voor, maar benadeel hem of haar ook niet.
7. Leestips: ‘Seks op het werk’ (2013), Ria Harmelink, uitgeverij Haystack, ‘Liefde op het werk, is dit tegen te houden?’, Volkskrant, juni 2018, Whitepaper Relaties op de werkvloer, ‘Verliefd op je collega’, NRC Handelsblad, maart 2017.

Bekijk meer van

NPO L1 De Persgroep De Coach

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.