website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Coach Jolan Douwes over hoe je uit je gouden kooi breekt

Jolan Douwes — Geplaatst op maandag 1 april 2019, 15:54

© Truus van Gog

De Coach Voor Jorge is het een schok dat hij zijn baan verliest. Hij was vijftien jaar in dienst bij een tijdschriftuitgever. Daar was hij opgeklommen tot internationaal bladmanager. Jorge maakt zich zorgen dat hij niet snel meer een soortgelijke baan vindt. Als veel reizende single heeft hij zijn levensstijl aangepast aan zijn salaris. Gezien zijn leeftijd en ervaring vindt hij dat hij dat bedrag verdient.

Bij onze kennismaking benadrukt hij al dat hij een goedbetaalde baan zoekt. Opvallend is wel dat hij het salaris vergeet te noemen als we inventariseren wat hij belangrijk vindt. Als eerste prioriteit noemt hij contact met collega’s, zinvol bezig zijn, zelfstandigheid en de kans om zich te ontwikkelen. Dat zijn precies de factoren die er in onderzoeken naar werk, prestatie en salaris uitspringen.

Omdat er nog maar weinig banen voor bladmanagers zijn, zoekt Jorge werk in de richting van projectmanagement. Van zijn opleidings­budget doet hij een training online communicatie. Ik regel een netwerkgesprek bij een universiteit. Daar krijgt hij meteen een opdracht. Die weigert hij, omdat hij niet minder wil verdienen dan zijn laatste loon. Begrijpelijk, maar hij houdt zichzelf zo wel gevangen in een gouden kooi. In het boek ‘Op de bank’ van Florien Vaessen las ik daar al over: veel mensen hoeven aan het begin van hun carrière niet zo nodig veel te verdienen. Maar ze richten hun leven in op stijgende inkomsten en kunnen bijna niet meer terug.

Jorge krijgt als huiswerk mee dat hij zijn financiën op een rij zet. Hoeveel geeft hij maandelijks uit en hoeveel heeft hij nodig? Jorge ziet mogelijkheden om te bezuinigen. Hij blijft alleen afwijzingen krijgen als hij solliciteert op hoge functies buiten de media. Ruim een jaar na zijn ontslag vindt Jorge een baan als programma­manager bij een kennisinstituut. Hij verdient 300 euro netto minder, maar hij krijgt wel een kans in een andere branche. ‘Ik had dat bedrag ervoor over om de overstap te kunnen maken’, zegt hij aan de telefoon. Hij klinkt zelfverzekerder en vrolijker dan ik hem lange tijd heb gehoord.
* Om privacy redenen is de naam Jorge gefingeerd.

5 Tips van Jolan
• Maak een top-vijf van jouw prioriteiten op het gebied van werk. (Zie: Carrièretijger)
• Inventariseer je inkomsten en uitgaven, bijvoorbeeld via Nibud.
• Vraag advies aan een juridisch adviseur van de NVJ (als je lid bent) of aan een financieel specialist.
• Heb je een UWV-uitkering, zoek dan uit wat de gevolgen zijn als je in een nieuwe baan minder verdient dan je WW. (Zie: Intermediair en UWV) href=“www.tek.st/gi”>UWV.
• Leestips: ‘Job Satisfaction vs. a Big Paycheck’ (New York Times 2010), ‘Eindelijk je financiën op orde’ (Volkskrant 2018), Does Money Buy Happiness? (Glassdoor 2015)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.