— woensdag 23 september 2020, 08:49 | 0 reacties, praat mee

CNN: ‘Snowden bereid inkomsten in een onafhankelijk fonds te storten’

Edward Snowden is een veelgevraagd spreker; zijn situatie dwingt tot enkel optredens per video | EPA

Klokkenluider Edward Snowden heeft volgens CNN - met een slag om de arm - ingestemd met een juridische uitspraak om alle inkomsten uit zijn autobiografie en lezingen verbeurd te verklaren en in een fonds te storten. Dat zou inmiddels zo'n vijf miljoen dollar belopen. Laatste wijziging: 24 september 2020, 09:36

Eind vorig jaar klaagden de Amerikaanse autoriteiten Snowdens uitgever Henry Holt and Company aan, omdat het boek zaken onthult die onder een non-disclosure agreement vallen. “We zullen niet toestaan dat individuen zich verrijken ten koste van de Verenigde Staten, zonder aan hun verplichtingen rond inzage vooraf te voldoen”, stelde assistent-procureur generaal Jody Hunt vorig jaar.

Snowden zelf plaatste op Twitter een correctie op het CNN-nieuws, dat hij een journalistieke miskleun noemde. “Het is geen schikking, want ik heb er niet mee ingestemd. Het oordeel in deze censuurkwestie is toch niet uit te voeren, zolang ik nog in ballingschap leef. Bovendien heb ik zoveel geld niet eens”, aldus Snowden.

Ook Snowdens advocaat zegt dat het oordeel praktisch niet veel inhoudt: ten eerste was het oordeel te verwachten en de geldbedragen zijn niet te innen, omdat ze buiten Amerika staan. Verder bestrijdt Snowden dat hij financieel aansprakelijk is voor de onthullingen.

De klokkenluider kreeg eerder deze maand een steun in de rug: een Amerikaanse rechtbank verklaarde het afluisteren van Amerikanen, dat Snowden onthulde, in strijd met de wet en mogelijk zelfs ongrondwettelijk.

Snowden deed in zijn kritiek op het CNN-verhaal een nieuwe kopsuggestie: “Verenigde Staten kunnen 5 miljoen verdienen met gratie voor Edward Snowden”. President Trump heeft een tijdje terug gezinspeeld op een gratie voor Snowden; het is onduidelijk hoe gemeend die proefballon was.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.