— woensdag 12 juli 2023, 07:59 | 2 reacties, praat mee

Chris Buur: ‘In de journalistiek bestond een soort conformisme om zo ongewassen mogelijk voor de dag te komen’

We vroegen ‘stijlpastoor’ Arno Kantelberg om drie collega's te interviewen die nadenken over hun kledingkeuze, ook in relatie tot hun werk. De mannen hebben gewillig geposeerd voor fotograaf Lin Woldendorp (klik op de carrousel voor meer foto's). Deel 1 met Chris Buur (53), adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Bert van Hijfte, 12 juli 2023, 13:51

Je bent modieus, wil je goed kleden en je bent journalist, dan heb je een serieus budgettair probleem.

Taco Slagter, 15 juli 2023, 20:00

Grappig dat Chris Buur als adjunct van de VK collega’s aanmoedigt er ‘gekleed’ bij te lopen en dat ze daarin ‘plezier’ hebben en ‘over hebben nadacht. Mij lijkt het de primaire taak van de chefs op een redactie verslaggevers en redacteuren vooral aan te sporen goed over het voorbereiden en schrijven van een artikel na te denken. Of je dat nu doet in ‘lompen’ of in de outfit van een dandy, maakt dat wat uit?
Op de redactie van het Utrechts Nieuwsblad aan het eind van de vorige eeuw liepen er twee altijd ‘gekleed’  bij. Ze hadden een strippenkaart bij de winkeltjes voor afgeklede snobs: de Society Shop en Bayer. De één was Max Snijders, de hoofdredacteur en de ander de sterverslaggever Pieter van de Vliet. Beiden beconcurreerden elkaar. Voor de schamel geklede collegae was dat altijd hilarisch. De heren liepen in jasjes en overhemden waar een ‘derde klasser’ (de laagste salarisschaal) een week voor moest werken. Vileine spot veel hen ten deel. Dat dempte de ijdelheid overigens niet.
Als ‘derde klassertje’ was ik kort ook het lulletje van de redactie. Het UN zond elke dag in de stad een video-journaal uit, op plekken waar monitoren hingen. Als vervanger van de Lichtkrant. Ik was de presentator. Op een dag verscheen ik op de vloer met een, achteraf bespottelijk, donkerbruin kostuum met krijtstrepen en een bijpassende zijden stropdas, afgekeken van Wibo van der Linden van Tros-tv. De verslaggevers van de Nieuwsdienst lagen in een deuk en tikten hun stukjes verder onder het bureau.
Ineens stond Max op de vloer en vroeg wat er aan de hand was. Nog steeds schuddebuikend van het lachen wezen tientallen collega’s in mijn richting. Toen gebeurde het ergste wat je op dat moment kunt overkomen: Max nam mij in bescherming en beet de collegae toe dat zij aan mij een voorbeeld konden nemen. Chef Nieuwsdienst Jos Goos die vrijwel altijd dezelfde trui aan had waarvan de gaten in de mouwen ter hoogte van de ellebogen waren gerepareerd met een stukje leer, diende Max van repliek met: ‘wij spreken netjes Max, daar gaat het om’.
De wraak op Snijders was de volgende dag zoet. Alle mannelijke collega’s die nog thuis een trouwpak in de mottenballen hadden hangen verschenen in dat pak, dat bij de meesten voor geen centimeter meer paste. Twintig jaar mode-uitingen bij elkaar. Dolle pret. In mars-opstelling stommelden ze naar de derde verdieping waar de hoofdredactie zetelde. Gooide de deur van Max’ kamer open, stelden zich in rijen van vier voor zijn bureau op waarna Jos Goos het woord nam: ‘Kan onze kleding nu wel genade vinden in jouw ogen?’. Max was met stomheid geslagen, maar waardeerde de grap.
Ik bedoel maar. Sindsdien, nu 50 jaar geleden, heb ik nooit meer een kostuum gekocht. Ach, heer Buur neem het toch allemaal niet zo serieus. Ja, je gaat niet in een spijkerbroek en een T-shirt een bankdirecteur interviewen. Maar laat iedereen toch aantrekken wat hij of zij wil. Laat het vooral ‘mode’ blijven om met een goed verhaal voor de dag te komen in plaats te neuzelen of het jasje en bijbehorende puntschoenen koket genoeg zijn om je als eigentijdse journalist te mogen presenteren.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.