word studentlid

— dinsdag 29 oktober 2019, 09:46 | 0 reacties, praat mee

Fotoboek Raymond Rutting: Wereldbeelden als caleido­­s­coop

‘Druk deze foto ondersteboven af’, adviseert lichtkunstenaar Daan Roosegaarde halverwege het boek ‘Wereldbeelden’ van Raymond Rutting. We zien een spectrum van licht en kleuren ontstaan, afgeleid van het oorspronkelijke beeld: het grootste moerasgebied van de wereld, Pantanal, gelegen in Zuid-Amerika. Omgedraaid is het nog steeds een goede foto, juicht Roosegaarde. Klik op de carrousel linksboven voor meer foto's. Laatste wijziging: 30 oktober 2019, 09:05

De foto is spectaculair, vanwege de weerspiegeling van wolken in het water en de auto met luipaardmotief, precies op de horizon die het beeld doorsnijdt. Het is een van de ruim honderd wereldbeelden die Rutting voor zijn voorlopige overzichtswerk heeft geselecteerd. Hij moest kiezen uit duizenden foto’s die hij de afgelopen twintig jaar maakte in opdracht van het ANP, de Volkskrant en National Geographic.

Elk tafereel is een gestileerd kunstwerkje

Wereldbeelden zijn het zeker, in twee opzichten zelfs. Weinigen kunnen ontkomen aan de gebalde kracht van kleur en vorm, die van de pagina’s spat. Rood is vetrood, blauw is diepblauw en zelfs grijs is een volgezogen kleur. Elk tafereel is een gestileerd kunstwerkje. De beelden komen bovendien uit heel de wereld: we zien schapen in Rotterdam, een processie in Guatemala, de gevolgen van een aardbeving in Afghanistan, een ijsbreker op het IJsselmeer en een bevalling in een vrouwenkliniek in Ghana.

Het maakt Rutting niet uit waar hij is, ‘hij kijkt, wellustig als een couturier die zijn handen door een verzameling van fijne en kleurrijke stoffen laat gaan’, zoals Persgroep-directeur Philippe Remarque in zijn voorwoord schrijft.

Voor een fotojournalist kunnen kleur en vorm ook gevaarlijk zijn. Ze kunnen de inhoud versluieren. Bij Rutting is er in elke individuele foto een delicate balans. De tranen van moeder Amelie in Ethiopië, die treurt om het verlies van haar veestapel, zijn voelbaar. Maar in dit boek is de foto ondergebracht onder de thematische titel Perspectief. Daaronder vallen ook blauwe studentenwoningen in Utrecht en Sail Amsterdam.

Het boek telt nog vijf vage thema’s: contrast, diepte, licht, ruimte en tijd. De wereld wordt zo een caleidoscoop, verhalen verdwijnen naar de achtergrond en foto’s missen hun plek en samenhang. Kleur wint, inhoud vervaagt. Alles staat bij wijze van spreken op zijn kop, en dat is jammer voor zoveel wereldbeelden bij elkaar.

 

Raymond Rutting: ­Wereldbeelden, met bijdragen van Phillippe Remarque, Sascha de Boer, Jop Ubbens, Marieke van Schaik, Govert Schilling, Gerdi Verbeet en Daan Roosegaarde, uitgeverij Terra, ISBN 9789089898050, 256 pagina’s, € 39,99

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.