— dinsdag 9 december 2008, 08:59

China verklaart dissidenten voor gek

Lokale autoriteiten in China grijpen steeds vaker terug op verplichte opname in psychiatrische ziekenhuizen om critici de mond te snoeren. Dat meldt The Guardian op basis van berichten in de Beijing News, een krant die bekend staat om sterke onderzoeksjournalistiek. De krant achterhaalde minstens 18 gevallen waarin critici onder dwang naar een gesticht in de provincie Shandong werden gebracht en daar 'behandeld'. Het gaat veelal om klokkenluiders, mensen die iets van de autoriteiten gedaan willen krijgen of politieke dissidenten. Wanneer iemand in China door een psychiater als geestesziek wordt bestempeld, kan deze zonder proces en voor onbepaalde tijd worden vastgehouden. "Er is geen controle of verantwoording. De persoon in kwestie verdwijnt simpelweg. En met hen verdwijnt alle informatie die tegen lokale machthebbers was verzameld", aldus auteur Robin Munro, die onderzoek deed naar deze 'psychiatrische inquisitie'.

Bekijk meer van

China

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.