— donderdag 20 november 2014, 09:07

China: proces journaliste Gao begint

Op vrijdag start in China het proces tegen journaliste Gao Yu. De 70-jarige veteraan-journaliste werd eerder dit jaar op de Chinese televisie opgevoerd en legde daar een 1984-eske bekentenis af over het illegaal verkrijgen (en laten publiceren) van een geheim staatsdocument. De gedwongen biecht werd internationaal met afkeuring ontvangen. De rechtszaak zal in het geheim plaatsvinden: ook Gao's familie mag er niet bij aanwezig zijn. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) roept China op de zaak te seponeren. HRW stelt dat Gao's eerdere bekentenis duidelijk onder druk is gedaan. Juridische bijstand werd haar bovendien lange tijd ontzegd. Het Amerikaanse tijdschrift dat het bewuste document publiceerde zegt dat het niet via Gao verkregen is. De journaliste, in 1989 betrokken bij de pro-democratische beweging, heeft meerdere keren jarenlang gevangen gezeten. De wijze waarop het rechtssysteem in China is ingericht, betekent volgens HRW dat tegen de beschuldiging van het lekken van staatsgeheimen eigenlijk geen verweer mogelijk is. Gao kan levenlsang krijgen.

Bekijk meer van

Human Rights Watch China

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.