— dinsdag 13 oktober 2009, 08:55

China wil media beter beschermen

China wil buitenlandse nieuwsorganisaties en journalisten die in het land opereren meer vrijheid bieden. Die belofte deed de Chinese president Hu Jintao tijdens een conferentie over media in Beijing. Tijdens de bijeenkomst prees Hu de rol die buitenlandse media hebben gespeeld in het overbrengen van de boodschap dat China verandert. De president beloofde meer openheid rond overheidsbeleid en bescherming van "legitieme rechten en belangen" van mediaorganisaties. Er waren 300 vertegenwoordigers van 170 mediabedrijven uit 80 landen bij de conferentie aanwezig. Hu riep de buitenlandse media voorts op vrede na te streven. Er is met voorzichtig optimisme gereageerd op Hu's aankondiging journalisten beter te beschermen. Hu's vredesoproep is echter wrang, als naar de realiteit wordt gekeken: volgens cijfers van persorganisaties CPJ en RSF houdt China momenteel zo'n 30 journalisten gevangen. Er is sprake van sterke censuur, internetverkeer wordt gefilterd en journalisten worden regelmatig lastig gevallen, uitgewezen of mishandeld. Bloggers die kritisch schrijven over het overheidsbeleid moeten in anonimiteit werken of uitwijken naar het buitenland.

Bekijk meer van

China

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.