website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

China straft Britse journalist door intrekking werkvisum

Lars Pasveer — Geplaatst op maandag 8 oktober 2018, 08:42

Victor Mallet schudt Andy Chan Ho-tin van de Hong Kong National Party de hand, na afloop van de discussie | EPA

Victor Mallet schudt Andy Chan Ho-tin van de Hong Kong National Party de hand, na afloop van de discussie | EPA

Nieuws De Britse journalist Victor Mallet werkt voor Financial Times in Hongkong, maar werd recent uitgewezen. De krant vermoedt dat het een strafmaatregel is voor Mallets rol als gesprekleider bij de Foreign Correspondents' Club, waar afgelopen augustus een politicus was uitgenodigd die onafhankelijkheid van Hongkong nastreeft.

Mallet, die terugkeerde vanuit Thailand toen hem toegang werd geweigerd, mag na protest van zijn werkgever Hongkong weer in, maar enkel op basis van een toeristenvisum. Hij mag bovendien maar zeven dagen blijven en kan in die tijd niet werken. Toeristen met de Britse nationaliteit mogen normaal een half jaar blijven op basis van een toeristenvisum.

Volgens de krant is het de weigering van een werkvisum een ‘ijskoud signaal’ van de autoriteiten rond persvrijheid.

Een vertegenwoordiger van de Chinese autoriteiten stelt tegenover het Engelstalige dagblad South China Morning Post dat als de weigering een gevolg is van Mallets activiteiten voor de vereniging van buitenlandse correspondenten, de weigering alleszins redelijk is. “Jullie hebben iemand een platform gegeven van een partij die op het punt staat door de regering verboden te worden”, aldus de woordvoerder. Meer bij South China Morning Post

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.