Jodal

— donderdag 13 augustus 2015, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Ramp Tianjin: Chinese media in lastig parket

AFP

In de Chinese havenstad Tianjin vond donderdagochtend een enorme explosie plaats, die tot tien kilometer in de omtrek gebouwen heeft beschadigd. Er zijn op dit moment 44 doden geteld, met vele honderden gewonden. Tijdens de brand en de enorme serie explosies die daarop volgde kwam het meeste beeldmateriaal van gewone Chinezen - de reguliere media moesten wachten op toestemming van de overheid, voor er over de ramp bericht kon worden. Laatste wijziging: 13 augustus 2015, 09:18

Zender Tianjin Television bleef tot acht uur na de eerste explosie een Koreaanse soap uitzenden. Terwijl internationale media al over de ramp berichtten, durfden lokale media - kranten en zenders - niet met verslaggeving te beginnen. De foto’s en video’s die via YouTube en Chinese sociale media binnendruppelden, dienden daarbij als voornaamste bron.

CNN had al snel een verslaggever ter plaatse. Will Ripley werd echter het uitzenden onmogelijk gemaakt door een groep mannen. Zijn live-uitzending bij een plaatselijk ziekenhuis werd afgebroken. Hoewel in eerste instantie werd gedacht dat het ging om bemoeizuchtige ambtenaren, gaf CNN later een verklaring uit dat het om boze familie ging.

Niettemin zei Ripley dat het vaker voorkomt dat mensen zich bemoeien met live-reportages. Een lokale journalist die foto’s maakte bij een ander ziekenhuis werd door de bewaking bedreigd en moest zijn materiaal onder dwang wissen.

Sina Corp, dat een omvangrijke nieuwssite en het populaire sociale netwerk Weibo bezit, verzamelt nieuws over de explosie. Tianjin Television zal vermoedelijk tegen het middaguur plaatselijke tijd met verslaggeving over de explosie gaan berichten, bericht Hong Kong Free Press. Het officiële staatspersbureau Xinhua houdt het bij een summier persbericht.

Zie verder CNN / NOS / New York Times

Bekijk meer van

Recht China

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.