‘China huurt YouTube-influencers in voor propaganda’

China probeert via influencers op YouTube het gedeukte imago te herstellen, meldt de New York Times, dat in de wereld van Engelstalige YouTubers dook, die op het eerste oog onbekommerd verslag doen van hun belevenissen. "Aan de andere kant van de camera staat een enorm overheidsapparaat van organisatoren, gecontroleerde staatsmedia en officiële promotie", schrijft de krant.
Naast verbazing of de culturele verschillen stippen de makers terloops ook hete hangijzers aan, zoals de situatie in Xinjiang, waar China van mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren wordt beschuldigd.
De influencers ontkennen in hun video’s dat er sprake is van genocide of misstanden. “Dat is allemaal allang ontkracht”, aldus een van hen. Verder komen er in de video’s veel identieke thema’s voorbij, constateert de New York Times. “China wordt klein gehouden omdat het succesvol is. Westerse media liegen om China te destabiliseren. Het coronavirus kwam mogelijk uit de Verenigde Staten.”
Eerder deze maand sloot Twitter duizenden accounts omdat die enkel waren opgezet om propaganda te verspreiden. Eerder dit jaar trok een Franse journaliste fel van leer tegen het nepnieuws dat over China zou worden verspreid. Dagblad Le Monde kon geen bewijs vinden dat de vrouw ooit als journalist had gewerkt. Dagblad Le Figaro vond de vrouw uiteindelijk in een stadje ten zuidwesten van Parijs. Ze wilde niet met naam in de krant, maar zou het stuk zelf hebben gepitched.
De influencers op YouTube zijn schimmig over de achtergronden van de video’s. Een Britse vader en zoon bezoeken hotels en lokale markten. De vader zegt dat bepaalde onkosten door China worden vergoed. De influencers kunnen verder filmen op plaatsen - zoals de provincie Xinjiang - waar reguliere journalisten l jaren worden geweerd.
Een Israëlische vlogger at een hapje met katoenplukkers in de provincie en vond volgens eigen zeggen geen bewijs van misstanden. De video volgde op zorgen die onder meer Nike en Hennes & Maurits hadden geuit over geruchten over dwangarbeid in de katoenindustrie in de provincie.
Volgens een oud-moderator van sociale media binnen China is het doel niet om de informatieoorlog “te winnen”, maar zoveel chaos en verdachtmakingen te produceren dat er geen echte waarheid meer overblijft. Meer bij New York Times
Praat mee