— vrijdag 3 december 2021, 13:21 | 0 reacties, praat mee

Twitter sluit duizenden accounts die Chinese propaganda verspreiden

Een detentiecentrum in Xinjiang. een autonome regio in het noordwesten van China, waar veel Oeigoeren wonen. - © Mark Schiefelbein / AP

Twitter heeft bijna 3.500 aan de Chinese staat gelieerde Twitter-accounts gesloten die proberen bewijs van mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren in Xinjiang te weerleggen. Experts noemen het een "beschamend" geproduceerde propaganda-operatie.

De meeste gewiste accounts, 2.048 van de 3.465, “versterkte verhalen van de Chinese Communistische Partij”, aldus het sociale netwerk in een verklaring die donderdag werd gepubliceerd. Nog eens 112 verwijderde accounts waren verbonden met ‘Changyu Culture’, een particulier bedrijf dat wordt gesteund door de regionale regering van Xinjiang.

Er werden meer dan 30.000 tweets geïdentificeerd, waarbij ze vaak reageerden op andere tweets die bewijs van misbruik bestempelden als “leugens” onder de hashtag #StopXinjiangRumours of video’s deelden waarvan ze beweerden dat ze “de waarheid” over Xinjiang waren, of buitenlandse politici als doelwit hadden terwijl ze beweerden een Oeigoer te zijn. Het resultaat was een stortvloed van hoogst ongeloofwaardige propaganda. En hoewel dat overduidelijk voor de meeste mensen was, was er nog steeds een reden tot bezorgdheid, stelden de analisten.

Volgens Twitter wordt er gebruik gemaakt van mogelijk geautomatiseerde accounts en valse Oeigoerprofielen om staatspropaganda en nepverklaringen te verspreiden over hun zogenaamd gelukkige leven in de regio. Dat terwijl China al jarenlang wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen tegen de grotendeels islamitische etnische groep. Volgens activisten en mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties worden minstens een miljoen Oeigoeren vastgehouden in interneringskampen in de afgelegen westelijke regio. China wordt beschudligd van het gebruik van interneringskampen, martelingen, dwangarbeid en sterilisaties tegen de Oeigoeren.

China ontkent alle mensenrechtenschendingen in Xinjiang en zegt dat zijn kampen nodig zijn om “extremisme te bestrijden”. Meer bij The Guardian / Al-Jazeera

Bekijk meer van

Twitter China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.