training eu starters

— dinsdag 19 januari 2016, 13:48 | 0 reacties, praat mee

‘Aanhouding David Miranda schond fundamentele rechten’

David Miranda (in de achtergrond) met zijn partner Glenn Greenwald | Evaristo Sa / AFP

David Miranda, de partner van journalist Glenn Greenwald die in 2013 onder Britse terreurwetgeving op Heathrow werd aangehouden, heeft in hoger beroep deels gelijk gekregen. Miranda had bezwaar gemaakt tegen de inbreuk op de persvrijheid, toen de politie hem aanhield specifiek omdat hij gelekte brondocumenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten bij zich droeg. Laatste wijziging: 21 januari 2016, 14:28

De rechter in het beroep stelt dat de politie gerechtvaardigd is om bij verdenking van (voorbereidingen voor) terreurdaden iemand staande te houden. Het belang van nationale veiligheid overstijgt in zulke gevallen ook het recht op persoonlijke vrijheid van meningsuiting. In die gevallen kreeg Miranda nul op rekest.

De aanhouding met doel om documenten te bemachtigen was echter ontoelaatbaar, stelt de rechter. Een aanhouding met betrekking tot journalistieke informatie of materiaal is niet verenigbaar met artikel 10 van het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens, schrijft de rechter. Er zijn onvoldoende waarborgen in de wet opgenomen, waardoor het risico van willekeurige toepassing reëel is, luidt het oordeel.

Het is aan de Britse overheid om die waarborg vorm te geven. De rechter stelt een onafhankelijke partij voor, die kan garanderen dat het materiaal vertrouwelijk wordt bekeken.

Miranda stelt op Twitter dat hij blij is met de uitspraak, ondanks dat de aanhouding op Heathrow op zichzelf geen schending van zijn burgerrechten wordt gezien. “Ik wilde aantonen dat de Britse anti-terreurwetgeving de persvrijheid schendt”, aldus Miranda.

David Miranda -v- Secretary of State for the Home Department

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.