— donderdag 2 maart 2023, 12:05 | 1 reactie, praat mee

CEO van Mediahuis: ‘Einde van papieren krant is dichterbij dan we dachten’

Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis - © Corné Sparidaens

Het verdienmodel van de papieren krant 'kraakt in zijn voegen', zegt de Belgische CEO van uitgever Mediahuis, Gert Ysebaert, tegenover de Vlaamse zakenkrant De Tijd. In Nederland is Mediahuis onder andere uitgever van NRC en De Telegraaf. Laatste wijziging: 2 maart 2023, 12:18

Het is moeilijker geworden om de papieren krant te bezorgen bij de lezer: ‘Sinds corona is het zeer moeilijk geworden om nog mensen te vinden die vroeg uit hun bed willen komen om kranten te bezorgen’, aldus Ysebaert. En het kost ook steeds meer geld om de papieren krant te drukken en te verspreiden.

‘We zien het aantal opzeggingen stijgen’, zegt Ysebaert. ‘En de kosten van de bezorging zijn fors toegenomen door het gebrek aan bezorgers. Papier tot bij je lezers krijgen is dus niet alleen moeilijker geworden, het kost ons ook meer.’ De papierprijs is in één jaar meer dan verdubbeld.

Het maken van een papieren krant is daarnaast ‘erg energie-intensief’, ook omdat het aanbod slinkt. Daarom is de discussie over de toekomst van de papieren krant opnieuw op de agenda gezet binnen Mediahuis. De CEO van Axel Springer, de grootste uitgever van Duitsland, verklaarde in januari van dit jaar de papieren krant (opnieuw) dood.

Zover wil Ysebaert (nog) niet gaan. ‘De papieren krant is al veel doodverklaard, daar ga ik niet mee beginnen. Maar dat het einde dichterbij is dan we dachten, kan ik wel beamen. Toch wordt de papieren krant niet direct opgeheven: ‘Zolang we waarde uit de papieren krant kunnen halen, zullen we dat ook doen’.

Wel zal Mediahuis de al ingezette digitale transitie ‘versnellen’. Zo is bij NRC al negentig procent van de lezers digitaal actief. ‘Daar moeten we met al onze titels naartoe werken. Als je dat punt bereikt, kan je over alternatieven gaan nadenken. Daar gaat al onze energie naartoe. We zijn vandaag een digitaal bedrijf, dat print erbij doet.’

Het mediabedrijf maakte vorige week bekend dat de omzet met zo’n 8 procent groeide tot 1,2 miljard euro, maar een deel van die groei is te danken aan een Duitse overname. De bedrijfswinst slonk met zes procent. En de bruto bedrijfswinst kreeg ook een tik en kromp met 7 procent tot 200,4 miljoen euro.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Inge, 3 maart 2023, 13:18

Waarom draagt VM toch steeds bij aan het slopen van het verdienmodel van de journalistiek? Weer een compleet artikel overgetikt dat bij de oorspronkelijke bron achter de betaalmuur staat.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.