Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 12 maart 2018, 10:25 | 1 reactie, praat mee

CDA wil versterking lokale media

CDA-leider Sybrand Buma - © BAS CZERWINSKI

Anderhalve week voor de gemeenteraadsverkiezingen pleit CDA-leider Sybrand Buma voor versterking van lokale media. Dat zegt hij in WNL op Zondag. Daar zou ook geld voor zijn. Volgens Buma heeft verantwoordelijk minister Arie Slob (Media) nog een al jaren ongebruikt potje van 17 miljoen euro op de plank liggen. Laatste wijziging: 12 maart 2018, 11:19

De CDA-leider maakt zich zorgen om de lokale media. In veel gemeenten is er niemand meer die verslaggeving doet over de besluiten van de gemeenteraad. Dat is een risico voor de democratie, aldus CDA-leider Sybrand Buma. “welke Nederlander weet nu welke thema’s er lokaal spelen?”

De 17 miljoen euro, waar Buma het over heeft, is bedoeld om regionale omroepen de kans te geven met lokaal samen te werken. Daarnaast is er ook nog 20 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoeksjournalistiek op regionaal niveau. Buma roept de minister op “om met gemeente provincies om tafel te gaan zitten om dat geld te gaan besteden, zodat we het werkelijk kunnen versterken”.

Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) grijpt de oproep van Buma aan om om nieuwe investeringen te vragen. Volgens NLPO-directeur Marc Visch is het “twee voor 12 voor de lokale omroep, dus deze ondersteuning komt echt als geroepen.”

De lokale omroepen hebben enkele jaren geleden de professionalisering tot speerpunt gemaakt. Vorig jaar heeft de NLPO bij de Tweede Kamer een plan gepresenteerd waar streekvorming onderdeel van uit maakt. De lokale omroepen kunnen een landelijk dekkend netwerk neerzetten waar professionele journalistiek de basis. “Probleem is wel dat er op dit moment onvoldoende geld beschikbaar is om die noodzakelijke ambitie handen en voeten te geven”, zo stelt Visch. Door nu te investeren kan er ook serieus werk worden gemaakt van samenwerking met regionale en landelijke omroepen. De brancheorganisatie hoopt dat minister Slob van Media op heel korte termijn met een concreet voorstel komt. Meer bij WNL op Zondag / AD / NLPO / Reformatorisch Dagblad (betaald, via Blendle)

Bekijk meer van

Sybrand Buma NLPO CDA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

W. Theunisse, 12 maart 2018, 23:04

Quote: De CDA-leider maakt zich zorgen om de lokale media. In veel gemeenten is er niemand meer die verslaggeving doet over de besluiten van de gemeenteraad. Dat is een risico voor de democratie, aldus CDA-leider Sybrand Buma. Einde citaat. DE CDA leider heeft misschien gelijk maar er is een ernstiger probleem en dat is dat de lokale media opgekocht zijn door belgen die alleen maar op winst uit zijn en met aan de nederlandse democratie a la Buma geen boodschap hebben. Samengevat: Buma kan blaten wat hij wil maar er is iets dat de man kennelijk niet begrijpt namelijk : Wie betaalt, bepaalt. Dat zijn in dit geval de belgische eigenaren en laten die nou net toevallig volkomen schijt hebben aan de mening van Buma. Hoe ik dat weet? Na vele kranten artikelen doorgespit te hebben gedurende meer dan 60 jaren weet ik “streetwise ” zo ongeveer wel hoe de vlag er bij hangt en daar zakt mijn broek vanaf en lach ik niet mijn ballen uit de broek.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.