— vrijdag 2 april 2021, 10:02 | 0 reacties, praat mee

Cartoonisten Plantu en Willem zwaaien af bij hun kranten

Cartoonist Willem tijdens de 42e editie van het Festival international de la bande dessinee d'Angouleme in 2015. - © AFP / Pierre Duffour

De Franse cartoonist Jean Plantureux en de Nederlandse politiek tekenaar Bernard Holtrop zijn met ingang van april gestopt met hun dagelijkse cartoons in de Franse kranten. Plantureux, die tekent onder de naam Plantu, werkte jarenlang voor Le Monde. Holtrop tekende onder de naam Willem voor Libération.

De tekeningen van Plantureux stonden sinds 1985 op de voorpagina van Le Monde. Hij wordt al jaren door de politie bewaakt vanwege zijn tekeningen, schrijft de Volkskrant. Plantureux wordt bij Le Monde opgevolgd door de tekenaars van Cartoons for Peace.

Holtrop begon in 1981 met tekenen voor Libération en won talloze prijzen, waaronder de Inkspotprijs 2006. In 2015 ontsnapte de laatste aan de aanslag bij Charlie Hebdo. Hij zat op het moment van de schietpartij in de trein richting Parijs. Tijdens de aanslag vielen er twaalf doden. Bij Libération wordt hij opgevolgd door de 38-jarige cartoonist Coco.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.