training eu starters

— woensdag 15 december 2021, 09:38 | 0 reacties, praat mee

Burgemeester Zeewolde levert nieuwe kritiek op media ondanks eerdere spijtbetuiging

Het Trekkersveld 4, de beoogde locatie van onder meer een groot datacentrum van Facebook-moeder Meta | ANP

Hoewel Zeewolde's burgemeester Gerrit Jan Gorter snel spijt betuigde over zijn beladen woordkeuze rondom berichtgeving over een nieuw bedrijventerrein, blijft hij overtuigd van bewuste opzetjes vanuit onder meer dagblad NRC om het project te torpederen. Laatste wijziging: 15 december 2021, 09:41

In een interview met Omroep Flevoland stelt Gorter dat NRC het doel heeft om een beoogd datacentrum van Facebook-moederbedrijf Meta niet door te laten gaan. In een eerder interview hekelde de burgemeester het ‘fake news’ en de ‘Fabeltjeskrant’ rondom het project, waar de Zeewoldse gemeenteraad donderdag over stemt.

“Dat dat één van de hoofddoelen is gelet op de eerdere artikelen en latere artikelen. En daar zoveel mogelijk medestanders voor te krijgen en dan heiligt het doel de middelen”, aldus de burgemeester - die het in een eerder interview betreurde dat mensen “nog steeds geloven wat er in de krant staat”.

De neerbuigende uitspraken over journalistiek bracht vakvereniging NVJ ertoe de burgemeester schriftelijk terecht te wijzen. Als er vermeende feitelijke onjuistheden zijn kan de burgemeester die weerspreken, staat hem een gang naar de Raad voor Journalistiek of zelfs de rechter vrij, aldus de NVJ.

Gorter stelde dat door onjuistheden in de pers de emoties hoog opliepen en hij de woorden fake news en Fabeltjeskrant niet had moeten gebruiken. Toch is Gorter in het interview met Omroep Flevoland er van overtuigd dat NRC een bewust doel nastreeft.

NRC schreef eerder deze week dat Gorter had nagelaten twee meldingen over integriteitskwesties rondom het project Trekkersveld 4 te onderzoeken. Gorter: “Ja, dan breekt mijn klomp hoor. Dan houdt het ook echt een keer op met op deze manier zogenaamde onderzoeksjournalistiek te gaan doen.”

Gorter zegt dat hij alleen werkt op basis van juridisch getoetste informatie. “Ik ben een burgemeester die staat voor feiten en mijn feiten zijn de juiste feiten”, aldus de burgemeester. Hij zegt tegenover Omroep Flevoland te betreuren dat andere media de berichtgeving van NRC als uitgangspunt hebben genomen.

NVJ-secretaris Thomas Bruning zegt dat Gorter ondanks de eerdere spijtbetuiging over zijn woordkeus weinig zelfinzicht toont.

Op het Trekkersveld 4 is onder meer een enorm datacentrum gepland. Het project is goed voor de werkgelegenheid, stelt de gemeente. Er zouden ook na de oplevering honderden vaste banen met het project gemoeid zijn.

Bekijk meer van

Zeewolde Meta Gerrit Jan Gorter

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.