website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Journalist Ján Kuciak is in opdracht vermoord

Dolf Rogmans — Geplaatst in geweld op dinsdag 2 oktober 2018, 08:42

Nieuws De Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak is in opdracht vermoord. De moordenaar kreeg 70.000 euro, maakte het Openbaar Ministerie in Slowakije bekend tijdens een persconferentie. De directe opdrachtgever is een Slowaaks-Italiaanse vertaalster. Het is nog duidelijk of zij alleen handelde. Ze is vrijdag gearresteerd.

Vorig week arresteerde de politie al drie mannen. Zij worden verdacht van de moord en/of medeplichtigheid.

Kuciak onthulde de nauwe banden tussen Slowaakse ambtenaren en de Italiaanse maffia. De journalist en zijn verloofde Martina Kusnirova werden op 21 februari doodgeschoten in hun huis in het West-Slowaakse dorp Velka Maca. Op haar hadden de moordenaars het niet voorzien. Zij is een toevallig slachtoffer.

De moorden leiden tot massale protesten in Slowakije en dwongen uiteindelijk premier Robert Fico, de minister van Binnenlandse Zaken, Robert Kalinak, en een politiechef, Tibor Gaspar, het veld te ruimen.

De vermoedelijke opdrachtgever, tijdens de persconferentie bij haar initialen A.Z. genoemd, zou 50.000 euro in cash hebben betaald. De overige 20.000 euro zouden schulden zijn die werden kwijtgescholden. Het is niet bekendgemaakt of zij alleen handelde of dat ze voor iemand werkte.

De aanklager bevestigde verder dat de vermoedelijke huurmoordenaar een voormalig politieagent is. Volgens Slowaakse media gaat het om Tomás S. die ook als lijfwacht bij een beveiligingsbedrijf zou hebben gewerkt.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.