banner persveilig

— dinsdag 2 oktober 2018, 08:42 | 0 reacties, praat mee

Journalist Ján Kuciak is in opdracht vermoord

De Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak is in opdracht vermoord. De moordenaar kreeg 70.000 euro, maakte het Openbaar Ministerie in Slowakije bekend tijdens een persconferentie. De directe opdrachtgever is een Slowaaks-Italiaanse vertaalster. Het is nog duidelijk of zij alleen handelde. Ze is vrijdag gearresteerd.

Vorig week arresteerde de politie al drie mannen. Zij worden verdacht van de moord en/of medeplichtigheid.

Kuciak onthulde de nauwe banden tussen Slowaakse ambtenaren en de Italiaanse maffia. De journalist en zijn verloofde Martina Kusnirova werden op 21 februari doodgeschoten in hun huis in het West-Slowaakse dorp Velka Maca. Op haar hadden de moordenaars het niet voorzien. Zij is een toevallig slachtoffer.

De moorden leiden tot massale protesten in Slowakije en dwongen uiteindelijk premier Robert Fico, de minister van Binnenlandse Zaken, Robert Kalinak, en een politiechef, Tibor Gaspar, het veld te ruimen.

De vermoedelijke opdrachtgever, tijdens de persconferentie bij haar initialen A.Z. genoemd, zou 50.000 euro in cash hebben betaald. De overige 20.000 euro zouden schulden zijn die werden kwijtgescholden. Het is niet bekendgemaakt of zij alleen handelde of dat ze voor iemand werkte.

De aanklager bevestigde verder dat de vermoedelijke huurmoordenaar een voormalig politieagent is. Volgens Slowaakse media gaat het om Tomás S. die ook als lijfwacht bij een beveiligingsbedrijf zou hebben gewerkt.

Bekijk meer van

Ján Kuciak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.