word studentlid

— woensdag 15 november 2023, 15:10 | 0 reacties, praat mee

Buitenlandse Zaken doet aangifte om lekken informatie over Israël aan NRC

Buitenlandse Zaken doet aangifte om lekken informatie over Israël aan NRC
Detail van het exterieur van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. | Bart Maat / ANP

Het ministerie van Buitenlandse zaken doet aangifte om het lekken van vertrouwelijke stukken. Het is een reactie op recente publicaties in de NRC op basis van vertrouwelijke informatie van het ministerie, laat een woordvoerder van het departement weten. Laatste wijziging: 16 november 2023, 07:11

NRC publiceerde vorige week een verhaal over het sturen van reserveonderdelen voor het F-35 gevechtsvliegtuig vanuit Nederland naar Israël. Dat gebeurde na het begin van de oorlog met Hamas. Juristen van Buitenlandse Zaken waarschuwden voor mogelijke risico’s op schendingen van het oorlogsrecht, maar de export werd niet tegengehouden.

Verder berichtte de krant deze week over een stuk van de defensieattaché op de ambassade in Tel Aviv waarin staat dat Israël “onevenredig geweld” gebruikt en doelbewust “civiele infrastructuur” aanvalt in de oorlog met Hamas in de Gazastrook.

“Volgens de Gedragscode Integriteit Rijk dienen ambtenaren zorgvuldig om te gaan met (vertrouwelijke) informatie. Het bewust lekken raakt het functioneren van onze organisatie in de ziel en zaagt aan het onderlinge vertrouwen van collega’s. Het raakt bovendien de veiligheid van onze mensen”, laat secretaris-generaal Paul Huijts van het ministerie in een verklaring weten.

Zolang de zaak in behandeling is wil het ministerie er niet verder op ingaan.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.