Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 15 november 2023, 12:04 | 0 reacties, praat mee

Defensieminister Ollongren en ministerie van Buitenlandse Zaken boos over ‘eenzijdig’ beeld uit gelekte ambassadememo

Demissionair minister Kajsa Ollongren was gisteren in Brussel voor een overleg van Europese defensieministers. Ze hekelde het citeren uit het gelekte ambassadebericht. | Olivier Hoslet / EPA

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het onacceptabel dat NRC heeft geciteerd uit een vertrouwelijke memo van de Nederlandse ambassade in Israël. Volgens het ministerie, dat in het artikel van NRC van 13 november overigens ruimte tot wederhoor kreeg, is het "geenszins een weergave van het Nederlandse beleid". Het artikel zou een incompleet beeld geven. Laatste wijziging: 15 november 2023, 12:07

Het originele memo stelt dat het Israëlische leger bewust “enorme vernietiging aan de infrastructuur en civiele centra” in Gaza aanricht en dat die intentie het hoge dodental aan Palestijnse zijde verklaart. De opsteller van het memo stelt vast dat een duidelijke strategie bij de Israëlische politieke en militaire top ontbreekt.

De wens om definitief met Hamas af te rekenen “een militair doel dat vrijwel onmogelijk te behalen is”. Het memo is opgesteld door de zogeheten Defensieattaché op de ambassade, berichtte NRC.

Het ministerie reageerde gisteravond geïrriteerd op de berichtgeving en gaf een korte verklaring uit op Twitter/X.

Het ministerie kreeg van NRC voor publicatie gelegenheid tot wederhoor. Buitenlandse Zaken wenste toen niet inhoudelijk te reageren, maar stelde in NRC dat een veelvoud van bronnen wordt gebruikt bij het opstellen van beleidsadviezen aan de minister. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) reageerde gisteren fel op het gelekte memo.

“Ik vind het niet fijn dat een intern stuk in een krant komt te staan. En dan ook nog eens met naam en toenaam”, aldus Ollongren in De Telegraaf. Ze noemt het stuk in NRC “geen faire weergave”.

Bekijk meer van

NRC Kajsa Ollongren Israël Gaza

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.