— woensdag 28 maart 2018, 08:59 | 0 reacties, praat mee

Broer vermoorde medewerker Democratische Partij stapt naar de rechter

Fox News en WikiLeaks voedden de theorieën rond Rich' dood de afgelopen jaren gretig | YouTube

Aaron Rich, broer van een in 2016 vermoorde medewerker van de Democratische Partij, doet onder meer de conservatieve krant Washington Times een proces aan, vanwege het helpen verspreiden van complottheorieën rond de moord op Seth Rich. Laatste wijziging: 28 maart 2018, 11:15

Eerder klaagden Rich’ ouders om dezelfde reden zender Fox News aan, dat lange tijd de theorie in stand hield dat hun zoon in opdracht van Hillary Clinton was vermoord. Dat zou zijn gebeurd omdat Rich in contact zou staan met WikiLeaks: die site publiceerde rond die tijd duizenden weinig flatteuze en schadelijke mails uit de presidentiële Clinton-campagne.

Fox News trok het verhaal terug en bood excuses aan. Aaron Rich klaagt Fox News nu niet apart aan.

Naast de Washington Times worden ook andere conservatieve mediabedrijven en individuen aangeklaagd. Een Texaanse zakenman Ed Butowsky wordt aangeklaagd omdat hij via internet volhield dat Aaron Ritch was betaald door WikiLeaks om technische assistentie te verlenen bij het lekken van de mails en na betaling meewerkte om de werkelijke reden van de moord op Seth Rich te verhullen.

Anderen die Butowsky daarin bijvielen worden ook aangeklaagd. Een redactioneel in de Washington Times (niet te verwarren met de Washington Post) herhaalde die theorieën, zonder bewijs. De aanklacht neemt het de krant kwalijk dat het zelfs bij gebrek aan bewijs die complottheorieën nooit heeft rechtgezet.

Butowsky verklaarde tegenover CNN de rechtszaak niet te begrijpen en vraagt zich af hoeveel meer leden van de Rich-familie hem willen aanklagen. Anderen in de aanklacht zeggen te worden vervolgd “voor het verspreiden van de waarheid.”

Aaron Rich wil geld zien voor emotioneel leed en reputatieschade die het nieuws hem heeft opgeleverd. Wanneer de zaak voor de rechter komt, is nog niet bekend.

Bekijk meer van

WikiLeaks Seth Rich Fox News

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.