— dinsdag 14 juni 2022, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Britse zakenman Arron Banks verliest rechtszaak tegen journalist Carole Cadwalladr

Carole Cadwalladr - © Martyn Wheatley

De Britse multimiljonair Arron Banks heeft zijn slepende smaadrechtszaak tegen The Observer- en The Guardian-journalist Carole Cadwalladr verloren. Banks, een van de geldschieters achter de Brexit-campagne, daagde Cadwalladr voor de rechter omdat hij vond dat de journalist niet had mogen zeggen dat de zakenman banden had met Rusland. Cadwalladr stelde dat in een tweet en in een Ted Talk. Laatste wijziging: 11 juli 2022, 15:05

Dat meldt The Guardian. Tijdens een Ted Talk in 2019 noemde Cadwalladr Banks als voorbeeld van iemand die in het verleden niet open was geweest over zijn banden met de Russische overheid. Daarom begon de ondernemer een smaadzaak tegen de journalist. In een eerste uitspraak constateerde de rechter dat een doorsnee toehoorder enkel kan concluderen dat Banks zou hebben gelogen over zijn banden met de Russische overheid en de herkomst van sommige gelden.

‘Geen ernstige schade’
Om met succes een smaadzaak aan te spannen, moest Banks aantonen dat hij ernstige schade had geleden door de uitlatingen van de journalist. De rechter oordeelde dat dat bij de tweet niet het geval was. In het geval van de Ted Talk kon wel sprake zijn van ernstige schade, maar Caldawalladr kon zich in eerste instantie met succes verweren door beroep te doen op de zogenoemde Defamation Act. Dat deed ze door te stellen dat haar uitlating van algemeen belang was.

Caldawalladrs verweer werd later opzij geschoven, toen de Electoral Commission oordeelde dat Banks geen wetten had overtreden door in aanloop naar de Brexit-campagne donaties aan te nemen. Banks was met een donatie van 9,5 miljoen euro een van de grootste bijdragers aan de Brexit-campagne van Nigel Farage. Die campagne bleek later verkiezings- en datawetgeving te hebben overtreden.

Toch is er volgens de nieuwe uitspraak geen sprake van smaad. “Een sleutelfactor, naar mijn oordeel, is of mevrouw Cadwalladr redelijke gronden had om aan te nemen dat haar uitlatingen waar waren”, aldus de rechter. “Ik ben van mening dat ze dat vond toen ze de Ted Talk gaf.”

Cadwalladr stelde eerder ook al dat ze niet wilde impliceren dat Banks Russische geld had aangenomen voor zijn campagne, maar dat ze alleen stelde dat hij contacten had met Rusland. Banks heeft op Twitter laten weten waarschijnlijk in hoger beroep te zullen gaan.

Bekijk meer van

Carole Cadwalladr Arron Banks

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.