— woensdag 23 juni 2021, 08:42 | 0 reacties, praat mee

Ingeborg Beugel opgepakt in Griekenland voor helpen vluchteling

De Nederlandse journalist Ingeborg Beugel is op 13 juni op het Griekse eiland Hydra opgepakt, omdat ze een Afghaanse vluchteling onderdak verleent. Het tweetal kwam na een dag weer vrij. Beugel kan een jaar gevangenisstraf en een boete van 10.500 euro krijgen. In oktober komt haar zaak voor de rechter.

Beugel (61) is aangehouden op grond van een wet uit 1991 die het verbiedt om hulp en onderdak te verlenen aan ongedocumenteerden. Het is een wet die volgens haar advocaat de afgelopen decennia nauwelijks is gebruikt en bovendien strijdig is met het Europese recht.

Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) kan de arrestatie niet los zien van van het journalistieke werk van Beugel. Ze was jarenlang redacteur, trad regelmatig op als Griekenlandcorrespondent in talkshows en werkt voor de De Groene Amsterdammer en BNNVARA.

Bruning noemt het “alarmerend” dat de correspondent, die kritische stukken schrijft over het Griekse vluchtelingenbeleid, is opgepakt. “De wet waarop de Griekse autoriteiten zich beroepen en die de hulp aan vluchtelingen verbiedt, wordt bijna nooit gebruikt. Het heeft er alle schijn van dat dit een manier is om Beugel te intimideren.”

Meer bij Nu.nl.

Bekijk meer van

NVJ NVJ Ingeborg Beugel

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.