noodfonds

— maandag 12 oktober 2020, 08:36 | 0 reacties, praat mee

Brits onderzoek naar interviewer wegens racistische uitspraken gesprekspartner

© Jeff Gilbert / REX

Een Britse blogger wordt onderzocht door Scotland Yard omdat ze hem verantwoordelijk houden voor de racistische uitspraken van een controversiële historicus die hij interviewde. De stap heeft voor commotie gezorgd en kan vergaande gevolgen hebben voor de journalistiek en persvrijheid.

Het is niet eerder voorgekomen dat de autoriteiten de afnemer van een vraaggesprek verantwoordelijk houden voor de antwoorden van de geïnterviewde, meldt de Volkskrant.

De conservatieve commentator Darren Grimes hield begin juni voor zijn YouTube-kanaal Reasoned UK een Zoom-interview met de controversiële historicus David Starkey. Hij beweerde onder meer dat slavernij niet kan worden beschouwd als genocide omdat er nog steeds “zoveel verdomde zwarten” zijn. Dit veroorzaakte grote ophef. Starkey, heeft verontschuldigingen aangeboden, maar hij kon daar niet mee voorkomen dat al zijn aanstellingen en opdrachtgevers verloor.

Nu is gebleken dat Grimes vrijdag gevraagd is om een politieverhoor bij te wonen om te reageren op beschuldigingen van het aanwakkeren van rassenhaat, een misdrijf dat een mogelijke straf van zeven jaar gevangenisstraf met zich meebrengt. Hij dreigt te worden vervolgd wegens het overtreden van de Public Order-wetgeving, die nooit eerder op deze manier is ingezet.

De verdenking is dat Grimes raciale haat heeft verspreid door het interview uit te zenden. De Free Speech Union noemde de situatie ‘absurd’.

Meer bij The Telegraph / Daily Mail

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.