— maandag 2 mei 2022, 08:36 | 0 reacties, praat mee

Brits ministerie van Buitenlandse Zaken ontdekt ‘trollenfabriek’ in Sint-Petersburg

Rusland heeft een oude fabriek in de stad Sint-Petersburg ingericht als een zogeheten 'trollenfabriek', van waaruit desinformatie wordt verspreid en critici van het Kremlin, onder wie wereldleiders, worden lastiggevallen. Dat meldt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag op basis van onderzoek, gefinancierd door de overheid. Laatste wijziging: 2 mei 2022, 14:52

Het hoofdkantoor van het trollenleger zou gevestigd zijn in een gehuurde ruimte in een fabriek van een bedrijf dat militaire uitrusting en technologie produceert. Vanuit de fabriek zouden “leugens worden verspreid” via sociale media en als opmerkingen op populaire websites, stelt het ministerie in een verklaring. Het ministerie omschrijft de operatie als “ziek”.

Betaalde werknemers van de trollenfabriek zouden zich niet alleen richten op politici, maar ook op bijvoorbeeld muzikanten en bands uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en India. Ook gebruiken ze online platforms om nieuwe ‘trollen’ te werven.

Volgens het ministerie zijn accounts van verschillende Britse ministers, onder wie premier Boris Johnson, benaderd. Ook onder anderen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en EU-buitenlandchef Josep Borrell vormden een doelwit, net als de bands Daft Punk en Rammstein en dj’s David Guetta en Tiësto.


‘Informatieoperaties ondermijnen’
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss laat weten dat de regering haar internationale partners heeft gealarmeerd. “We zullen nauw samen blijven werken met bondgenoten en mediaplatforms om de Russische informatieoperaties te ondermijnen”, aldus de minister.

Sporen van de Russische operatie zijn aangetroffen op acht online platforms, zoals Instagram, YouTube en TikTok. Volgens de onderzoekers is er een vermoedelijke link tussen de operatie en oligarch Jevgeni Prigozjin, die nauwe banden heeft met de Russische president Vladimir Poetin.

Bekijk meer van

Rusland Nepnieuws

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.