— woensdag 15 maart 2017, 10:46 | 0 reacties, praat mee

Brandpunt haalt lijsttrekkers door gezichtsanalyse

Baudet heeft over media-aandacht eigenlijk weinig te klagen, blijkt uit het onderzoek | YouTube / Brandpunt+

In de periode 1 januari 2017 - 13 maart 2017 waren lijsttrekkers van progressieve partijen iets vaker (56 procent) bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) op televisie te zien dan conservatieve rechtse partijen. Deze conclusie betreft niet gastoptredens in talkshows maar 'te zien zijn' in de meest letterlijke zin, dankzij gezichtsherkenning.

De beeldanalyse werd door het bedrijf Media Distillery uitgevoerd in samenwerking met actualiteitenrubriek Brandpunt. Software telde hoeveel frames het gezicht van een lijsttrekker te zien was. Daarbij werd ook het onderscheid gemaakt of de lijsttrekker als gast, in fragmenten of in achtergrond (bijvoorbeeld op een campagne-poster) werd getoond.

De software volgde alle Nederlandse televisieprogramma’s, reclames en spotjes sinds de start van 2017.

Geert Wilders kreeg de meeste uitzendtijd zonder dat hij te gast was of commentaar leverde. In de helft van de gevallen ging het over hem zonder dat hij in de studio aanwezig was, aldus de onderzoekers.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie was van de nieuwe partijen het vaakst te zien. Zijn gezicht werd ruim twee keer zoveel gemeten als dat van Sylvana Simons van Artikel 1. Meer bij Brandpunt+

Bekijk meer van

Brandpunt

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.