— donderdag 11 juni 2015, 12:10 | 0 reacties, praat mee

Brandbrief over oneerlijke concurrentie NPO

In een gezamenlijke brief roepen 53 hoofdredacteuren en uitgevers staatssecretaris Dekker (Media) op de oneerlijke concurrentie door de publieke omroep grondig aan te pakken. "De pluriformiteit en kwaliteit van de journalistiek worden door marktverstoring bedreigd, evenals de werkgelegenheid in de sector." Laatste wijziging: 11 juni 2015, 14:17

“Met de nu bekende contouren van het NPO Concessiebeleidsplan 2016-2020 en de wijziging van de Mediawet, waarover binnenkort besluitvorming plaatsvindt, lijkt het aanpakken van marktverstoring in de komende jaren opnieuw uit de weg te worden gegaan.”

Opnieuw, want in 2008 stuurden ruim 40 hoofdredacteuren en uitgevers ook al een brandbrief over oneerlijke concurrentie. Volgens de ondertekenaars nu is er sinds 2008 ‘geen overheidsbeleid gevoerd om marktverstoring door de publieke omroep tegen te gaan’.

De ondertekenaars luiden daarom opnieuw en nog indringender de noodklok en vragen om een begrenzing van activiteiten op digitale platforms, want de NPO zet vol in op digitale media. “In de strijd om het publiek is de NOS met haar apps op smartphones en tablets bijna marktleider, zonder dat het aanbod zich onderscheidt van het nieuwsaanbod van private nieuwsorganisaties. Dit roept de vraag op waar de grenzen van de publieke nieuwsvoorziening moeten liggen.” Private nieuwsmedia moeten op digitale platforms juist hun nieuwe economische fundament zien te vinden.

De ondertekenaars zouden dan ook graag een serieuze concurrentietoets willen zien die door de onafhankelijke ACM uitgevoerd moet worden.

- Brandbrief hoofdredacteuren aan staatssecretaris Dekker [.pdf]

Bekijk meer van

Sander Dekker NPO ACM

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.