persveilig seminar

— maandag 20 juli 2020, 08:43 | 3 reacties, praat mee

Brabants Dagblad over de voorwaarden bij een bezoek van Rutte

Mark Rutte in zorghotel Udens Duyn, waar mensen die het coronavirus hebben gehad revalideren - © Robin van Lonkhuijsen / ANP

Adjunct-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad Joris Roes kreeg het op Twitter aan de stok met Kees Berghuis, hoofd voorlichting van de Tweede Kamerfractie van de VVD, nadat Roes een column schreef over de voorwaarden die aan de krant zijn gesteld voor een bezoek van Mark Rutte aan twee Brabantse zorginstellingen. Laatste wijziging: 21 juli 2020, 08:17

De twee zorginstellingen vroegen of het Brabants Dagblad interesse had een bezoek van de premier aan zorghotel Udens Duyn en ziekenhuis Bernhoven te verslaan. Omdat daar interesse voor was belde “een derde woordvoerster, die van de VVD. Om afspraken te maken. Ik ben meteen op mijn hoede. Want die afspraken zijn er meestal niet voor bedoeld om te zorgen dat wij ons werk goed kunnen doen,” aldus Roes in de column.

De zorginstellingen en de VVD vragen allemaal aan het Brabants Dagblad om er geen ruchtbaarheid aan te geven. Roes: “Op de redactie zeggen we meteen: in een tijd van social media stil willen houden dat de minister-president door Uden loopt? Onmogelijk.” Er volgen meer voorwaarden waardoor de lol er snel af gaat: geen fotograaf, geen cameramensen, niet luisteren als Mark Rutte praat met mensen in Bernhoven en Udens Duyn. En tijdens de mini-persconferentie mogen er twee of drie’ vragen worden gesteld.

“Als Mark Rutte woensdag aankomt bij het ziekenhuis, wemelt het er van de mensen met mobieltjes en fototoestellen die hun gang gaan. Journalisten worden door een batterijtje voorlichters streng begeleid. Maar ongeveer als de premier zijn handen bij de ingang desinfecteert, staat zijn bezoek -met foto’s - al uitgebreid op allerlei social media, zélfs op het Twitteraccount van Ziekenhuis Bernhoven. Hét teken voor ons om ook te publiceren. En nog maar een keer te zuchten: welkom in 2020.”

Na plaatsing van de column reageert Kees Berghuis, hoofd voorlichting van de Tweede Kamerfractie dat de VVD er niets mee te maken had.

Tegen Adformatie laat Roes weten dat voor hem vooral de vraag van belang is dat er maar liefst vier partijen het Brabants Dagblad restricties opleggen. “Zo is het volgens onze verslaggeefster gegaan, en ook de woordvoerster van Brabant Zorg die ik sprak zei dat alles via de VVD liep. Of zij zich vergist heeft, dat kan ik niet zeggen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Leendert Hoogvliet, 20 juli 2020, 13:59

Interessante discussie! Uiterst actueel ook sinds er sociale media zijn en sindsdien iedere organisatie en individu eigenlijk een omroepje of redacteur geworden is en kan spelen. Wat is de nieuwswaarde en toegevoegde waarde van allerlei werkbezoekjes voor het Brabants dagblad en voor de lezers / burgers in deze? En: van het vele ‘de oren ter luister leggen bij burgers / kiezers’ van de diverse politici en bestuurders? Dat hoort toch gewoon bij hun functie, taak en rol? Maak daar als pers/media keuzes in en durf ook gewoon eens ‘nee’ te zeggen als (hoofd)redactie zijnde. Ga niet aan de leiband lopen, we leven in een parlementaire democratie, met persvrijheid en vrije nieuwsgaring. Stel ook eens tegenvragen aan al die woordvoerders en persvoorlichters die bellen en mailen etc: Waarom jullie zouden moeten komen? Laat hen maar eens de nut, meerwaarde en toegevoegde waarde aangeven en uitleggen. Hebben ze jullie (BD) nodig of niet? Als ze niet met een plausibel verhaal komen, bedank er dan voor. Het BD moet nu eenmaal keuzes maken uit het grote nieuwsaanbod. Als zij vrijwel alles dichttimmeren laat het dan voorbij gaan, laat ze zelf hun PR verzorgen. Dit ongeacht welke partij of ideologie. Pas je journalistieke merites en ethiek toe.

J.C. Roodenburg, 20 juli 2020, 14:48

Ik denk dat Kees gelijk heeft! Roes haalt twee dingen door elkaar: VVD en RVD. Onvergeeflijke fout van en adjunct!

CMTW van Kints, 20 juli 2020, 17:32

Rutte was daar in zijn functie van minister-president en niet als VVD-er. Het zal dus de RVD zijn geweest die de zaakjes regelde. De RVD is een notoire lastpost en bemoeial, dus ik begrijp dat het lastig is. Maar om de VVD daar de schuld van te geven gaat natuurlijk te ver. Excuses lijkt me op z’n plaats.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.