data als kans

— dinsdag 26 maart 2019, 16:35 | 0 reacties, praat mee

Forse boete Commissariaat voor fitnesspraatje in talkshow Jinek

Galjaard praat over zijn favoriete nieuwe fitnessmachine met Eva Jinek | NPO

UPDATE Het Commissariaat voor de Media heeft omroep KRO-NCRV een boete van 20.000 euro opgelegd voor ongeoorloofde reclame in een uitzending van talkshow Jinek, in juli vorig jaar. De omroep zal tegen de uitspraak bezwaar maken. Laatste wijziging: 27 maart 2019, 09:59

In die uitzending van 19 juli mocht voormalig RTL-programmadirecteur Erland Galjaard vertellen over het soort fitnessapparatuur dat hij gebruikte. Daarbij werd de merknaam genoemd en de methode erachter aangeprezen.

De Mediawet verbiedt vermijdbare uitingen “die onmiskenbaar tot gevolg hebben dat de afname van producten of diensten wordt bevorderd”. Daarvan was volgens het Commissariaat in de bewuste Jinek-uitzending sprake van. “Het lijkt wel een instructievideo”, grapte een van de andere gasten in die uitzending.

De omroep gaat bezwaar aantekenen tegen de boete. “Wij vinden het jammer dat onverwachte uitspraken over een product die gedaan zijn in een uitzending van Jinek deze zomer hebben geleid tot deze boete van 20.000 euro. In een liveprogramma, zoals Jinek is, doen zich soms onvoorspelbare dingen voor die je niet altijd kunt voorkomen. Wij hebben daarom besloten om bezwaar te maken tegen dit besluit van het Commissariaat”,  aldus een woordvoerder in een reactie.

Eerder deze maand deelde de toezichthouder ook een boete uit aan AVROTROS voor een t-shirt dat wijnbouwer Ilja Gort droeg in een uitzending van Gorts Wijnkwartier. Dat bewuste shirt was bij Gort in zijn webwinkel te koop.

Het Commissariaat heeft de handhaving op deze vermijdbare uitingen opgevoerd, omdat de laatste jaren het aantal overtredingen is toegenomen. Meer bij het Commissariaat voor de Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.