e learning nvj

— dinsdag 26 maart 2019, 16:35 | 0 reacties, praat mee

Forse boete Commissariaat voor fitnesspraatje in talkshow Jinek

Galjaard praat over zijn favoriete nieuwe fitnessmachine met Eva Jinek | NPO

UPDATE Het Commissariaat voor de Media heeft omroep KRO-NCRV een boete van 20.000 euro opgelegd voor ongeoorloofde reclame in een uitzending van talkshow Jinek, in juli vorig jaar. De omroep zal tegen de uitspraak bezwaar maken.

In die uitzending van 19 juli mocht voormalig RTL-programmadirecteur Erland Galjaard vertellen over het soort fitnessapparatuur dat hij gebruikte. Daarbij werd de merknaam genoemd en de methode erachter aangeprezen.

De Mediawet verbiedt vermijdbare uitingen “die onmiskenbaar tot gevolg hebben dat de afname van producten of diensten wordt bevorderd”. Daarvan was volgens het Commissariaat in de bewuste Jinek-uitzending sprake van. “Het lijkt wel een instructievideo”, grapte een van de andere gasten in die uitzending.

De omroep gaat bezwaar aantekenen tegen de boete. “Wij vinden het jammer dat onverwachte uitspraken over een product die gedaan zijn in een uitzending van Jinek deze zomer hebben geleid tot deze boete van 20.000 euro. In een liveprogramma, zoals Jinek is, doen zich soms onvoorspelbare dingen voor die je niet altijd kunt voorkomen. Wij hebben daarom besloten om bezwaar te maken tegen dit besluit van het Commissariaat”,  aldus een woordvoerder in een reactie.

Eerder deze maand deelde de toezichthouder ook een boete uit aan AVROTROS voor een t-shirt dat wijnbouwer Ilja Gort droeg in een uitzending van Gorts Wijnkwartier. Dat bewuste shirt was bij Gort in zijn webwinkel te koop.

Het Commissariaat heeft de handhaving op deze vermijdbare uitingen opgevoerd, omdat de laatste jaren het aantal overtredingen is toegenomen. Meer bij het Commissariaat voor de Media

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.