website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

BNNVARA sleept UMC voor de rechter

Dolf Rogmans — Geplaatst in censuur op dinsdag 22 mei 2018, 23:00

Nieuws Zembla sleept het UMC Utrecht voor de rechter. De verantwoordelijke omroep BNNVARA eist in kort geding dat Zembla-verslaggever Ton van der Ham normaal toegang krijgt tot het ziekenhuis. BNNVARA heeft afgelopen vrijdag de Raad van Bestuur van het UMCU gesommeerd om de ontzegging dinsdag voor twaalf uur ’s middags in te trekken. Dat is niet gebeurd.

Robert Kievit, mediadirecteur BNNVARA: “We zijn van mening dat de ontzegging ten onrechte de persvrijheid beperkt. Daarom spannen wij een kortgeding aan tegen UMCU.”

UMCU laat BNNVARA vandaag in een reactie op de sommering weten dat: ‘een aanhouding automatisch gepaard gaat met een tijdelijke ontzegging van de toegang, conform ‘Veilige zorg’.

Van der Ham kreeg de officiële ontzegging donderdagochtend op de deurmat. De ontzegging heeft alles te maken met wat gebeurde op 13 april dit jaar.

Van der Ham werd die vrijdag opgepakt bij een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Een terminaal zieke patiënt, Adrienne Cullen die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden, gaf de lezing. Zij had Van der Ham gevraagd om aanwezig te zijn. Het ziekenhuis weigerde Van der Ham de toegang en er ontstond een discussie met de perswoordvoerder.

Van der Ham mocht ook niet zonder camera de lezing bijwonen. De UMCU-persvoorlichter stelde voor dat Van der Ham Cullen na afloop van de lezing in het ziekenhuis kon interviewen. Tijdens de lezing heeft de ZEMBLA-ploeg geen enkele opname gemaakt. Nadat de verslaggever en zijn cameraman zich hadden opgesteld voor het interview werd Van der Ham door de beveiliging van het ziekenhuis aangehouden op grond van ‘huisvredebreuk’ en overgedragen aan de politie. Uren later werd hij vrijgelaten.

De NVJ steunt de eis van BNNVARA en liet dat ook aan de directie van het UMC weten. Die nodigde daarop de NVJ uit voor een gesprek. In diezelfde brief verdedigde het UMC zijn besluit.

De beroepsorganisatie gaat niet in op de uitnodiging. Thomas Bruning van de NVJ: “We kennen de overwegingen van het UMC en zijn van mening dat het verbod van tafel moet en er excuses richting Van der Ham op zijn plaats zijn. We hebben geen behoefte aan een toelichting op het besluit.’‘

Lees ook:
- Woordvoerder UMC reageert op mediarel
- Commentaar Villamedia: UMC heeft niets geleerd van misstanden
- Ton van der Ham over zijn arrestatie

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.