— woensdag 18 juli 2018, 16:56 | 0 reacties, praat mee

Blendle en de startup-tyfus

Aan journalistieke startups in Nederland geen gebrek. En hoewel een aanzienlijk deel ervan binnen een paar jaar het loodje legt, zijn er ook genoeg succesverhalen te noemen, bleek begin vorige maand nog maar eens tijdens een startup-avond van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten.

Eén van die succesverhalen is Blendle, de digitale kiosk waar internetters voor een klein bedrag een los artikel kunnen kopen. Afgezien van wat kritiek van freelancers – want wie vergoed hen voor de extra openbaarmaking van hun werk? – werd Blendle bij de lancering in 2013 vrijwel unaniem met gejuich onthaald. Eindelijk was er een manier om makkelijk online artikelen te verkopen!

Maar zoals dat gaat in startup-land: You either die a hero, or you live long enough to see yourself become the villain (punten voor wie deze referentie vat). Het overkwam Elon Musk ook: na jaren vol jubelberichten over zijn elektrische autofabriek Tesla, sloeg de consensus onlangs om. Maanden van slecht nieuws over niet behaalde productie-doelen en financiële verliezen hebben het imago van Tesla doen ontsporen. Niet langer is het een hip bedrijf dat de wereld verbetert, maar een aderlating bij een op sociale media steeds gestoorder ogende miljardair.

Tesla’s grootste probleem is dat het bedrijf grotendeels gestopt is met snel schakelen. Terwijl dat snelle schakelen juist de reden is dat veel startups furore maken. Dat geldt ook voor Blendle. Wat begon als een kiosk voor losse artikelen is inmiddels uitgegroeid tot een abonnement op goede journalistiek (Premium), een dagelijks online radiobulletin dat de laatste headlines en beste stukken voorleest (Audio) en een op de lezer toegespitste nieuwsbrief. Allemaal met het idee om de beoogde doelgroep – de millennial die ‘toch geen kranten leest’ – te bedienen.

Bij snel schakelen hoort ook stoppen met dingen die niet – of niet goed genoeg – werken of die teveel tijd kosten. De verkoop van losse artikelen verdwijnt bij Blendle steeds meer naar de achtergrond, het aanbevelingen-systeem dat een belangrijk onderdeel was van het originele plan is onlangs gestopt en de door freelancers gevierde Blendle-betaalknop houdt op te bestaan.

Logische stappen gezien de wensen van de doelgroep, maar ook stappen waar niet iederéén zich in kan vinden. Het is de startup-tyfus waar ieder groeiend innovatief bedrijf mee te maken krijgt: de ene groep wil nieuwe diensten, terwijl andere gebruikers de oude gaan missen. Het eigen plan volgen en dus blijven bijsturen is daarbij het enige logische om te doen. En ondertussen niet – zoals Elon Musk – op sociale media ontploffen om ieder klein kritisch geluid. Recht zo die gaat, kapitein. En bijsturen waar nodig.

Bekijk meer van

De tech-trend

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.