word studentlid

— donderdag 31 mei 2018, 16:44 | 0 reacties, praat mee

Zeven journalistieke start-ups begonnen; zes zijn er nu nog

Zeven journalistieke start-ups begonnen; zes zijn er nu nog
Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping van Blendle. Een van de start-ups die werden gevolgd op nieuwejournalistiek.nl.

Zeven Nederlandse (min of meer) journalistieke start-ups zijn drie jaar gevolgd door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Er wat denk je dat er gebeurde? Zes daarvan bestaan nog. Geen slechte score. Laatste wijziging: 1 juni 2018, 00:05

Stop de persen, conferentie over onderzoek naar innovatie in de journalistiek. 8 juni 2018, Pakhuis De Zwijger, Amsterdam, 13-17 uur. Toegang gratis. Hier aanmelden.

En dus is er drie jaar na dato alle reden terug te kijken naar wat fout en vooral naar wat er goed ging. Dat doet het fonds vrijdag 8 juni samen met de start-ups en een aantal onderzoekers. Het programma onder de titel ‘Stop de persen’ leest als een snelkookpan voor wie bijgepraat wil worden over wat (niet) werkt met innoveren in de journalistiek.

Het fonds was zelf niet inhoudelijk betrokken bij de start-ups. Het volgde slechts de gang van zaken bij Blendle, De Correspondent, Follow the Money, Jalta, Reporters Online, TPO en Yournalism. Dat gebeurde met verhalen op de website nieuwejournalistiek.nl.

En zo weten we dat alleen Yournalism inmiddels niet meer bestaat. Waarmee niet gezegd is dat de andere initiatieven een doorslaand succes zijn, zegt Alexander Pleijter, die het onderzoek naar de start-ups coördineerde voor het fonds. Hij probeert 8 juni conclusies te trekken.

‘De belangrijkste conclusie is dat algemene conclusies lastig te trekken zijn. Wel vind ik het bijzonder dat de meeste start-ups nog bestaan. Ook al hebben Jalta en nu weer TPO het best moeilijk. De enige waarvan je echt kunt zeggen dat ze uit de zorgen zijn, is De Correspondent.’

Ook constateert hij dat de mensen achter een start-up uit een bijzonder hout gesneden moeten zijn. Pleijter: ‘Het kost ongelofelijk veel tijd en energie. Alleen als je er echt voor gaat, maak je een kans.  Wat verder opvalt is dat het veelal duo’s zijn die aan iets nieuws beginnen en dat ze elkaar aanvullen. Als laatste wordt het belang van marketing nog wel eens onderschat. Een mooie website of product is één, zorgen dat iedereen weet dat je er bent is twee.’

Met deze zeven start-ups en andere journalistieke initiatieven staat Nederland er wat Pleijter betreft internationaal best goed op. En niet alleen de start-ups. ‘Ook bij de bestaande media gebeurt van alles. Het is alleen vrij logisch dat zij niet direct hun oude schoenen weggooien.’

Tijdens de conferentie klimmen de hoofdredacties van De Correspondent, Follow the Money en Blendle op het podium om hun ervaringen te vertellen. Verder is er een panel met Edwy Plenel (Mediapart),  Christopher Buschow (Universiteit Hannover) en Tamara Witschge (Rijksuniversiteit Groningen over internationale innovatie.

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.