word studentlid

— dinsdag 6 maart 2018, 13:58 | 0 reacties, praat mee

Ik hoor stemmen: Blendle Audio

Ik hoor stemmen: Blendle Audio
ANP

In januari introduceerde online kiosk Blendle een audio-editie voor Premium-abonnees (9,95 per maand). Villamedia luisterde een weekje mee of de nieuwe dienst een goede start van de dag betekent. Laatste wijziging: 6 maart 2018, 16:28

Blendle Audio is beschikbaar op iOS en Android de Blendle-app voor je telefoon.

De interface kan niet simpeler: je krijgt een visuele weergave van de artikelen die worden voorgelezen met een knop om vijf seconden terug te springen, te pauzeren of een sprong vooruit te maken. Je kunt niet in de audio spoelen, maar met maar zo’n tien tot vijftien minuten per sessie is dat waarschijnlijk niet nodig.

Een artikel krijgt een korte inleiding door een van de sprekers, waarna het artikel door een tweede stem wordt voorgelezen. Je kunt dus slechts beperkt via knoppen navigeren, maar kunt altijd swipen tussen de onderwerpen.

Stemmen
In het persbericht dat Blendle begin dit jaar rondstuurde werd gezegd dat gebruikers in de testfase ‘oudere stemmen’ prettiger vonden. Dat heeft na de testfase niet geleid tot een bijster gevarieerd aanbod van stemmen: alle insprekers die ik in een week hoorde zijn jong (midden twintig, zo op het gehoor) met een duidelijk Gooise inslag qua dictie.

Dat moet je liggen en voorkeuren zijn persoonlijk, maar wat meer variatie in leeftijd van sprekers zou niet verkeerd zijn. De nieuwsselectie in de periode waarin ik luisterde was bepaald niet zwaar, maar ik kan me voorstellen dat een somber nieuwsbericht met meer gravitas gebracht moet worden.

Of die nieuwsselectie altijd zo licht is weet ik niet, want Blendle Audio heeft voor zover ik kan achterhalen geen archief. De dag zelf telt, terugluisteren in de week is niet mogelijk. Op de vraag of Blendle nog iets doet met wens voor oudere stemmen werd niet voor publicatie gereageerd.

Iedereen spreekt gelukkig zonder vocal fry, het verveelde kraakje aan het einde van elke zin dat de laatste jaren aan een opmars bezig lijkt. De articulatie van sommige sprekers kan volgens mij beter, maar het is strikt persoonlijk of je je daaraan stoort. De sprekers hebben heldere stemmen en de opnamekwaliteit is uitstekend.

De sprekers zijn kortom duidelijk te verstaan, zonder storende achtergrondgeluiden en met een niet-opdringerig ‘urgent’ muziekje eronder.

Acteren
Voorlezen is ook een beetje acteren - de intentie van het verhaal in klank verbeelden. Ik meen daar wel iets over te kunnen zeggen: mijn vader is blind en ik heb hem letterlijk jarenlang de krant voorgelezen, als een soort Blendle Audio before it was cool. Toen ik het huis uitging werd m’n moeder nieuwslezer, maar zij is inmiddels werkloos geraakt door het internet, compacte brailleleesregels met Bluetooth en synthetische stemmen.

Wat ik zeggen wil: naast nieuwsselectie is voordracht een integraal onderdeel van de Blende Audio-beleving. Alle sprekers die ik hoorde zijn prima, maar héél soms bekroop me de herinnering van voorleesbeurten op school. Misschien is dat mijn persoonlijke voorgeschiedenis of ben ik te kritisch op stemmen: je kunt Blendle Audio altijd een weekje gratis uitproberen en voor jezelf bepalen of ik me aanstel.

Blendle Audio werkt zoals gezegd alleen op telefoons die iOS of Android draaien, maar gek genoeg niet op een tablet. Dit jaar introduceert Google officieel hun slimme speaker in Nederland, aangestuurd door de zogeheten Google Assistant. Op termijn komt ook de Apple’s speaker HomePod naar Nederland, waar Siri hulp biedt.

Je kunt de Google Assistant bijvoorbeeld ‘s ochtends vragen ‘hoe je dag is’. Je krijgt dan het actuele weer, afspraken van die dag en eventuele vertraging op je traject naar je werk te horen. Daarna kan de Asisstant desgewenst een nieuwsflits van een selectie aan (nu nog Amerikaanse) nieuwsdiensten afspelen.

Op de vraag of Blendle van plan is om hun audio-update ook via slimme speakers te gaan verspreiden werd niet voor publicatie gereageerd, maar het lijkt me een gemiste kans als Blendle niet minstens bij Google aanklöpt of dit een mogelijkheid is.

Conclusie
Blendle Audio is een lichte start van de dag, die voor echte zware nieuwsgebruikers vermoedelijk geen grote aantrekkingskracht heeft boven bronnen als NPO Radio 1 of BNR Nieuwsradio. Wie al Blendle Premium gebruikt, heeft er echter een leuk extraatje aan. Variatie in het aanbod van stemmen of de voorgelezen onderwerpen zou de dienst meer gewicht kunnen geven.

Bekijk meer van

Blendle Audio Blendle

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.