— dinsdag 28 april 2020, 14:07 | 1 reactie, praat mee

Bijna 600 organisaties krijgen hulp via Steunfonds Lokale Informatievoorziening

Het zogeheten Steunfonds Lokale Informatievoorziening, waar huis-aan-huiskranten en lokale omroepen tot 19 april een beroep op konden doen. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek meldt dat 591 organisaties om steun hebben gevraagd.

Er is 9,3 miljoen euro aan kredieten vanuit het Steunfonds toegewezen aan 591 lokale mediaorganisaties. Mits aan voorwaarden van de steunregeling is voldaan, wordt het krediet na drie maanden omgezet in een uitkering.

Aan 181 lokale publieke omroepen en aan 410 huis-aan-huiskranten werd binnen de regeling een krediet toegewezen. “Alle aanvragers hebben hier inmiddels digitaal bericht over ontvangen en het merendeel van de kredieten is uitbetaald”, aldus het Stimuleringsfonds.

Er was volgens het Stimuleringfonds massale belangstelling voor de regeling. In het kader van het beheersbaar maken van de effecten van de coronamaatregelen van het kabinet werden fondsen vrijgemaakt, al was er kritiek van onder meer VVOJ dat het geld eigenlijk was bestemd voor onderzoeksjournalistiek.

In een reactie onder dat artikel op Villamedia zegt Stimuleringsfonds-directeur René van Zanten dat daar geen sprake van is. “De pilot die dit jaar draait rond onderzoek journalistiek draait gewoon door. Daar is helemaal niets aan veranderd”, schrijft hij.

Redacties die in de voorgaande ronde geld voor onderzoek hebben gehad, houden dat. Mogelijk is het onderzoeksdoel veranderd door de impact van de coronacrisis. Het geld voor een kómende ronde heeft nu inderdaad een andere bestemming gekregen: steun aan lokale media.

Redacties “doen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat ze in een volgende ronde weer subsidie krijgen”, schrijft Van Zanten. Of er een volgende ronde komt is nu nog niet te zeggen. Wel moeten redacties dan gewoon weer een aanvraag doen - die kan slagen of falen.

Het Stimuleringsfonds zegt blij te zijn dat het op korte termijn een praktische invulling aan de steunmaatregel kon geven.

Praat mee

1 reactie

rien ipenburg, 30 april 2020, 11:16

Jammer dat het overzicht geen overzicht geeft, welke kranten een beroep hebben gedaan op het steunfonds. Het hahblad in mijn woonplaats Elburg heeft het ontbreken van advetentiepagina’s ruimschoots gecompenseerd met overlijdensadvertenties. Er waren weken met ruim acht pagina’s! En moet je een concern als DPG of hoe de Belgen nu ook mogen heten steunen gezien de winsten die zij maken op de andere producten en het vermogen van de Opper Belg?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.