— donderdag 14 april 2016, 09:32 | 0 reacties, praat mee

‘Beter antwoord op ontvoeringen nodig’

Een gedenkdienst voor de in 2014 vermoorde James Foley | Darren McCollester / AFP

Ontvoering van journalisten als machts- of dreigmiddel is met een opmars bezig, schrijft Frank Smyth, adviseur bij persvrijheidsorganisatie CPJ waar het gaat om veiligheid van journalisten. Het gebrek aan een gecoördineerd antwoord op eisen van groepen is een groot probleem. Laatste wijziging: 14 april 2016, 09:33

Smyth was namens CPJ bij een recente conferentie van het Counter-Terrorism Center en Counter-Terrorism Implementation Task Force van de Verenigde Naties. De redenen voor ontvoering zijn de laatste 25 jaar veranderd en ook de ‘doelgroep’ is opgeschoven.

Ontvoering om politieke veranderingen af te dwingen gebeurt nauwelijks meer. In Zuid-Amerika werden journalisten soms gedwongen om af te reizen naar plaatsen waar strijdende groepen slachtingen hadden aangericht. In 2006 werd een journalist in Brazilië ontvoerd door een criminele groep, om een reportage af te dwingen over slechte leefomstandigheden in de gevangenissen.

Nu zijn de ontvoeringen meestal gemotiveerd door losgeld (een klassieke eis), maar veel meer voor propaganda of simpelweg terreur, zoals bij de glad geproduceerde video’s van moorden op journalisten door IS. Het verschil in aanpak rond losgeld is een probleem. Amerika en Engeland weigeren losgeld te betalen (in het geval van een terroristische organisatie is dat zelfs verboden) maar in Europa is dat minder strikt.

Voor de bühne wordt gezegd dat met terroristen niet wordt onderhandeld, maar Europese journalisten komen vaker vrij dan Amerikanen - zelfs als ze samen werden vastgehouden, aldus Smyth. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.