Berichtgeving Follow The Money zorgt ervoor dat politie stopt met algoritme

De politie stopt met het gebruiken van een algoritme dat moet voorspellen wie in de toekomst geweld zou kunnen gebruiken. Er zijn twijfels of het zogeheten Risicotaxatie Instrument Geweld (RTI-G) nut heeft, en het is niet duidelijk of agenten er überhaupt nog gebruik van maakten, zegt een politiewoordvoerster na berichtgeving van Follow The Money.
Het algoritme was sinds 2014 in gebruik. Het keek naar iemands geslacht, leeftijd en strafblad om te beoordelen wie gewelddadig zou kunnen worden. Mensen die daaruit naar voren kwamen, kregen te horen dat ze een ‘veiligheidsrisicosubject’ waren. Ze zouden vaker gecontroleerd worden en waren verplicht om daaraan mee te werken.
Follow The Money meldde eerder deze week dat ook etnische achtergronden een rol speelden: mensen met een Marokkaanse, Antilliaanse of Somalische achtergrond werden als een groter risico gezien dan anderen.
‘Algoritme was een ondersteuning’
De politie zegt dat het algoritme nooit alleen werd gebruikt. “Het was een ondersteuning, in combinatie met andere systemen, om te kijken of de kans groot is dat iemand geweld gaat toepassen. Als dat zo is, konden we dat gebruiken voor een persoonlijke aanpak, bijvoorbeeld met de ggz en de gemeenten.” Het is niet duidelijk of de uitkomsten van het algoritme nog in de dossiers van mensen staan, en of die worden aangepast.
Eerder moest de overheid al stoppen met het gebruik van een algoritme om bijstandsfraude op te sporen. Dat Systeem Risico Indicatie (SyRI) is in strijd met Europese regels die het privéleven van mensen beschermen, bepaalde de rechtbank in 2020.
Praat mee
1 reactie
photopress, 28 augustus 2023, 13:01
Helaas is uw land een land geworden dat dankzij het zweigen van de media die graag achter de regeringspartijen aan loopt en deze hun gan laten gaan met algoritmes het nu al zover is gekomen dat men schaamteloos dit tegen u en uw medemens gebruikt.
Helaas zijn mijn bevindingen met de politie en Roverheids iets anders dan en goede samenwerking.
Veel overheidsdiensten hebben zelf een laakbaar verleden.
En wat nog erger is dat ze zelf niet meer de wet die ze.moetennhandhaven aan hun schoenen lappen.
In mijn werk kwam ik vaak agenten tegen die uit dienst zijn gegaan om allerlei redenen en niet omdat het zo’n fijne werkgever is.
Dus.mijn advies zou zijn dat de media niet eens met deze club mee loopt en hun de handen boven het hoofd houd maar eerst agenten en ambtenaren zelf eens door zo’n algoritme halen.
Je zou versteld staan wat daar uit komt.
Helaas is het ook hier weer zo dat de goed willende agent er dus ook de dupe van wordt.
Helaas heb ik voor dat ik ooit in de fotojournalistiek te recht kwam vaak collega’s ontmoet die kosten wat het koste bij de politie wilde werken en die er later net zo snel weer zijn vertrokken om willen van de werk sfeer.
En dan nog maar te zwijgen van die jong en lui die er wilde werken al was het maar voor een uniform en het legaal!!!! Zoals ze mij vertelde konden knokken enz.
Dus voor ze iets anders willen weten en algoritmes willen gebruiken zou ik zeggen wie zonder zonden zijn gaan bij deze club aan de slag ,helaas blijven er dus dan weinig van deze ook verheugd diensten over.