PersVeilig

— vrijdag 12 november 2021, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Beoogd directeur spywarebedrijf NSO Group stapt op

© Sebastian Scheiner / AP

Weer een tegenslag voor het Israëlische spywarebedrijf NSO Group. Na slechts enkele maanden bij het bedrijf te hebben gewerkt is de beoogde directeur Isaac Benbenisti opgestapt. Laatste wijziging: 12 november 2021, 10:22

Benbenisti kwam in augustus bij het bedrijf werken en zou op 31 oktober beginnen als nieuwe directeur. Maar nadat het bedrijf vorige maand door de Verenigde Staten op een zwarte lijst is gezet, ziet hij geen toekomst meer voor zichzelf bij het spywarebedrijf.

In een brief aan bestuurslid Asher Levy schrijft Benbenisti dat hij “in het licht van de bijzondere omstandigheden die zich hebben voorgedaan” niet langer zijn visie voor het bedrijf zal kunnen ontwikkelen als directeur. Hij verwijst daarmee naar het besluit van de VS.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel zijn de werkzaamheden van de NSO Group in strijd met de belangen van de VS. Het bedrijf zou de nationale veiligheid in gevaar brengen. NSO is de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws gekomen doordat repressieve regimes wereldwijd hun producten inzetten om journalisten en activiteiten te bespioneren. Recent bleek NSO-spyware ‘Pegasus’ te zijn ingezet tegen journalisten van diverse internationale media. Israël is bezig met een lobby om het bedrijf van de zwarte lijst te krijgen. Het besluit om de NSO-producten op de zwarte lijst te zetten legt export, import, handel en bezit van de spywareproducten aan banden.

Benbenisti zou de huidige CEO Shalev Hulio vervangen, die een nieuwe functie binnen het bedrijf zou gaan bekleden. Voorlopig blijft Hulio nog aan als directeur van NSO Group. Meer bij Reuters / CPJ

Bekijk meer van

VS NSO Group Israël

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.