Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 3 april 2020, 14:33 | 0 reacties, praat mee

Belgische freelancers in de mediasector krijgen compensatie

© Roos Koole / ANP

In België kunnen freelancers die werkzaam zijn in de mediasector ook een beroep doen op de compensatieregeling, dat heeft de Vlaamse regering bekendgemaakt.

De Vlaamse Regering heeft besloten hen ook mee te nemen in een reeks nieuwe beroepen die aanspraak kunnen maken op de ‘compensatiepremie’ die is ingesteld door de coronacrisis. “In de mediasector zijn heel wat freelancers aan de slag, gaande van journalisten tot regisseurs. Door het stopzetten van producties en afgelasten van (sport)evenementen krijgen ze geen of minder opdrachten.” Veel freelancers zitten dan ook op dit moment thuis zonder opdrachten. “Omdat hun situatie sowieso al moeilijker is dan voor voltijdse medewerkers van mediabedrijven, dreigt deze crisis hen dubbel zo hard te treffen.”

Concreet kunnen voltijdse freelancers een beroep doen op een eenmalige compensatie van 3.000 euro op voorwaarde dat er sprake is van een omzetverlies van 60 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (14/03-30/04).

In Nederland vallen freelance (foto)journalisten nog buiten de boot voor compensatiemaatregelen. Beroepsvereniging NVJ heeft Kamerleden een brandbrief gestuurd over het gebrek aan praktische aandacht voor de (foto)journalistiek in hulpprogramma’s die vanuit de overheid worden opgezet voor de creatieve en culturele sector. De NVJ pleit om alle freelance (foto)journalisten in aanmerking te laten komen voor de TOGS-regeling (eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro).

Op het NVJ-meldpunt ‘Corona-annuleringen’ zijn al bijna 400 meldingen verzameld van freelancers van wie toegezegde opdrachten zijn ingetrokken of geparkeerd. Meer bij de VVJ

Bekijk meer van

België

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.