— maandag 17 juni 2019, 12:03 | 0 reacties, praat mee

Belgische mediabedrijven maken vuist tegen advertentiereuzen Facebook en Google

De machtige positie van onder meer Google op de advertentiemarkt trok al de aandacht van de Europese Commissie | EPA

Diverse media- en telecombedrijven in België beginnen de Belgian Data Alliance, een nieuwe samenwerking die een vuist moet maken tegen online advertentiegiganten Facebook en Google.

De partijen willen informatie over klanten gaan delen om persoonlijke advertenties mogelijk te maken, zonder daarvoor Facebook of Google te moeten inschakelen.

De Tijd meldt: “In het samenwerkingsverband, voorlopig de Belgian Data Alliance gedoopt, zitten uitgeverijen, televisieomroepen én telecomoperatoren. Het gaat om DPG Media (o.a. VTM, HLN), Mediahuis (o.a. De Standaard), VRT (één), SBS (VIER) en Telenet aan Vlaamse kant, en Rossel (Le Soir), RTBF en RTL aan Waalse kant.”

De dominantie van Facebook en Google bracht recent ook Duitse media ertoe een gezamenlijk front te vormen tegen de Amerikaanse internetreuzen..

De alliantie heeft op dit moment negen deelnemers. Het is een los en vrijblijvend samenwerkingsverband, merkt De Tijd op: “Er is geen bedrijf opgezet en ze besteden ad hoc tijd, mankracht en budgetten.” De individuele belangen kunnen het project nog voortijdig doen sneuvelen, aldus een bron aan De Tijd.

Een ander ambitieus samenwerkingsproject, voor één universele login binnen Vlaamse media, werd in 2017 ontbonden.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.