word studentlid

— dinsdag 29 juni 2010, 17:46 | 6 reacties, praat mee

Peter Vandermeersch hoofdredacteur NRC

De Belg Peter Vandermeersch volgt op 1 september Birgit Donker op als hoofdredacteur van NRC Media. Vandermeersch is nu nog hoofdredacteur van de Vlaamse krant De Standaard. De redactieraad heeft dinsdag 29 juni één kandidaat voorgedragen aan de directie, die hem hierop heeft benoemd. Laatste wijziging: 6 februari 2019, 12:37

Een overgrote meerderheid van de redactie stemde voor zijn benoeming. Voorzitter Wubby Luyendijk van de redactieraad is positief: ‘We krijgen een zwaargewicht aan het roer, die heeft bewezen dat kwaliteitsjournalistiek niet alleen bestaansrecht heeft, maar ook toekomst’.

Vandermeersch (1961) wordt de eerste hoofdredacteur in de geschiedenis van NRC Handelsblad die van buiten de redactie komt. Hij is nu algemeen hoofdredacteur van het Belgische mediaconcern Corelio. Vandermeersch is verantwoordelijk voor de Vlaamse kranten De Standaard en Het Nieuwsblad/De Gentenaar.

Hij volgt Birgit Donker op die haar functie in april neerlegde, nadat haar dit was gevraagd door de aandeelhouders van NRC Media. Vandermeersch werkt sinds 1988 bij De Standaard.

Hij was onder meer correspondent in Parijs en New York en chef van De Standaard Magazine. In 1998 werd hij hoofdredacteur en sinds 2001 is hij hoofdredacteur-directeur. Hij studeerde geschiedenis in Gent, journalistiek in Parijs en politieke wetenschappen aan Harvards.

Onder zijn leiding steeg de verkoop van De Standaard van 75.000 exemplaren in 1999 naar ruim 93.000 exemplaren in 2009. Het Nieuwsblad verkoopt dagelijks 260.000 exemplaren. ‘Vandermeersch veranderde een journalistiek instituut met een dalende oplage in een journalistiek instituut met een stijgende oplage, zegt NRC-uitgever Hans Nijenhuis. ‘Die ambitie hebben wij ook.’

Ook voorzitter Wubby Luyendijk van de redactieraad is positief: ‘We krijgen een zwaargewicht aan het roer, die heeft bewezen dat kwaliteitsjournalistiek niet alleen bestaansrecht heeft, maar ook toekomst’.

NRC Media werd eind vorig jaar verkocht aan Egeria/Het Gesprek. Kort daarop verloor het als donderslag bij heldere hemel twee directeuren: hoofdredacteur Birgit Donker en uitgever Gert Jan Oelderik. Villamedia magazine brengt vrijdag 2 juli een uitgebreide reconstructie van de gebeurtenissen bij NRC Media in de afgelopen twee jaar, aan de hand van vertrouwelijke stukken, interviews met betrokkenen en ingewijden.

Bekijk meer van

Peter Vandermeersch NRC

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

Paul Disco, 29 juni 2010, 23:51

Interessant. We gaan het volgen, al vraag ik me wel af waarom de nieuwe hoofdredacteur zegt dat ‘NRC moet meespelen in de champions league van kranten in Europa’. Klinkt mooi, maar er is geen champions league voor kranten. Het lijkt me een missie zonder nut. Er zijn voor NRC nu vooral Nederlandse lezers en adverteerders.

1.
Wat is trouwens de bron van de genoemde oplagecijfers? Volgens Scripta, de verkooporganisatie van De Standaard, is de gecertificeerde betaalde oplage van De Standaard nu 88.677 stuks. kranten. De verkochte
oplage volgens het jaarverslag 2009 bedraagt 89.063 kranten per dag. 93.000 zie ik nergens staan en van dagelijks het verschil rondbrengen zou je een behoorlijke hernia kunnen krijgen.
Bron: http://www.scripta.be/1_brands_detail.php?id=68&n2=0&lng=0

2.
Ik denk dat dit de officiële cijfers voor De Standaard zijn:

1999
gedrukt: 98.169
betaald: 78.596

2009
gedrukt: 104.604
betaald: 88.677

3.
In relatie tot dat laatste cijfer: op de site van het CIM, de Belgische HOI, staat dat er 64.371 printabonnementen zijn verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar en 20.771 losse nummers. Maar over omzet zegt het weinig. Alle abonnementen en losse verkoop die verkocht werden met een tarief hoger of gelijk aan 50% van het op de publicatie aangegeven tarief (tarief in het colofon), worden als betaald beschouwd. Of de gestegen abonnementenoplage komt door actiematige aanbiedingen valt dus niet te zeggen.

4.
Stijging van betaalde oplage is absoluut aardig, maar zolang je papier niet kunt eten, moet er toch geld in de kassa. De operationele cashflow (de ebitda) van Corelio, eigenaar van De Standaard, bedraagt in 2009 28,5 miljoen euro, tegenover 37,5 miljoen euro in 2008. Welk aandeel De Standaard daarin heeft, is niet bekend.

Ik dacht, ik tik dit maar voordat iedereen zomaar de cijfers uit het artikel overneemt.

Kees Cornelder, 30 juni 2010, 10:52

Opvallend trend: steeds meer Belgen bekleden leidinggevende functies bij Nederlandse organisaties: Rotterdams Philharmonisch Orkest, Koninklijk Concertgebouworkest, Organisatie Oude Muziek etc En dan nu dus bij het NRC-Handelsblad.
Te weinig leidinggevend kwaliteit soms in het eigen land? Het ziet er zo naar uit.

Dre de jong, 30 juni 2010, 11:32

Hoe gaan de lezers hierop reageren eigenlijk? De Standaard is niet bepaald de meest progressieve krant in Vlaanderen en de redactie van NRC Handelsblad niet de meest conservatieve in Nederland. Maar ik denk dat deze man vooral is binnengehaald om zijn ervaring met verandering en sanering binnen een krantenbedrijf. Hij heeft bij De Standaard veel gewijzigd en ook veel mensen verschoven en weggewerkt (en ontslagen). Ik denk dat de nieuwe eigenaren van NRC Handelsblad heel goed weten wat ze met de krant willen en dat Vandermeersch dat zal moeten volbrengen. Met iemand van binnen de redactie was dat nooit gelukt en een Nederlandse journalistieke coryfee van buiten zou nooit door de redactie zijn geaccepteerd. En aan de leiding van de krant blijft uiteindelijk Hans Nijenhuis staan, iemand die de krant door en door kent en als directeur aan veel meer touwtjes trekt dan de hoofdredacteur. Al met al een leep zooitje, die Sauer en zijn trawanten. Maar ik blijf erbij dat zij de cultuur missen om deze krant met zijn grote traditie, zijn academische achtergrond en liberale wortels te leiden. En een Vlaming kan dat ook niet, met alle respect voor de man verder. Nederland is een ander land dan Belgie, een ander land ook dan Vlaanderen. Het enige dat we werkelijk met de Vlamingen gemeen hebben is de taal, maar daar houdt toch echt alles op.

Dre de jong, 30 juni 2010, 11:36

Bedankt voor die cijfers, Paul Disco.

Sent Wierda, freelancejournalist, 30 juni 2010, 13:43

De voordracht en benoeming van Peter Vandermeersch lijkt een meesterzet van de NRC-redactie om de onvoorspelbaar opererende raad van commissarissen op enige afstand te houden. En bijzonder is het dat Van Thillo’s grote Vlaamse tegenstrever nu in Nederland zijn grote tegenstrever gaat worden. De strijd der giganten gaat beginnen!

freddy rentenaar, 1 juli 2010, 16:40

Over zijn journalistieke kwaliteiten kan ik niet oordelen. Ik lees geen Belgische kranten. Wel weet ik dat het een bijzonder slimme vent is. Met veel genoegen heb ik de quiz De Slimste Mens ter Wereld gevolgd, waarin hij het tot aan de laatste ronde vol hield. Onze BNer, Youp van ‘tHek werd door hem weggespeeld. Ik wens hem veel succes.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.